Educar vs. Adoctrinar: Una reflexió

Clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,6 KB

Per què eduquem enlloc d’adoctrinar?

No, perquè al adoctrinar estem fent que l’infant tingui una dependència totalment cap al docent, i l’objectiu principal que té el docent és ensenyar i poder guiar a l’alumne per tal que tingui un bon criteri propi i per aconseguir que els nens facin i pensin el que ells realment desitgen, també que sàpiga dir “no” a allò que no està d’acord i raonar per ell mateix. Per tant, si adoctrinéssim el que faríem és atemptar contra la llibertat de l’infant.

No penso que el fet d’adoctrinar sigui més senzill que educar, simplement hi ha més dedicació a l’educació d’un infant, però el que sí és cert és què quan estem educant, deixem que l’infant es diverteixi i faci el que a ell li agrada i això provoca que no tant sols obtingui bons resultats, sinó que l'energia que pot transmetre envers la societat és, per tant, molt més positiva.

En quin sentit les finalitats educatives d’una escola podrien ser un problema per un mestre? Posa algun exemple.

Si un professor no creu en aquesta finalitat educativa, pot arribar a ser un problema greu. Cal remarcar que una finalitat educativa és un ideal i com a tal mai podem arribar a assolir-lo ja que els ideals són una utopia. Per tant, aquesta finalitat marca on vol anar el centre i com vol que els alumnes surtin una vegada hagin acabat la seva escolarització en el centre. Si un mestre no creu en la finalitat educativa del centre on treballa, difícilment podrà complir els seus objectius com a mestre. Un exemple seria el de una escola amb una finalitat educativa en la qual eduquen per la llibertat, però si el mestre no creu en aquesta llibertat no podrà mai treballar per arribar a adquirir aquesta finalitat.

Quina mena de proposicions afavoreixen els canvis en educació?

Les proposicions que afavoreixen canvis en l’educació són les critiques, perquè són aquelles que no afirmen ni neguen res, simplement posen en dubte les altres dues proposicions, les descriptives i valoratives, i això provoca que puguis canviar una idea. Un exemple: Un nen que plora molt a l’escola (ens preguntarem els motius i intentarem arribar a entendre’l).

De quina manera els projectes polítics s’apropien de l’educació? Posa algun exemple.

Els projectes polítics són una bona manera de fer un sistema educatiu per tal que la societat miri endavant de forma conjunta. Per tant, podem dir que els projectes polítics dins de l’educació són una bona eina que reforça el país des de la societat. El problema arriba quan des de aquests projectes el que es pretén és adoctrinar, com és el cas de Catalunya en el qual es commemoren els fets del 1714. Però tot això, cal remarcar que no tots els projectes polítics són un adoctrinament, en alguns casos s’ha assolit la cooperació de tots els partits per fer projectes positius de cara a la societat. Exemple: l’estudi d’anglès a les escoles.

Quina diferència hi ha entre la paraula “competència escolar” i l’expressió “objectiu instructiu”?

Doncs que la competència escolar fa referència a tot allò que s’assoleix i s’adquireix al final de curs de cada matèria i en canvi, l’objectiu instructiu són tots aquells coneixements que es donen d’una manera metòdica.

Què és l’ideari pedagògic d’una escola? Per a què serveix?

És un document creat per l’escola i és el punt de referència de tot el treball fet en el centre. Aquest ideari pedagògic permet establir en el mestre un ordre i també ensenyar-li diferents competències per poder adquirir-les.

Entradas relacionadas: