Eficiència, Efectivitat i Organitzacions Transnacionals
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,44 KB
Eficiència i Efectivitat en les Organitzacions
Eficiència: capacitat per assolir els objectius amb la mínima inversió de recursos. Efectivitat: capacitat perquè els objectius, una vegada assolits, tinguin els efectes previstos.
Postulats de la Concepció Positivista
- Realisme: el món és independent de l'ésser humà, del seu coneixement i de la seva manera d'accedir-hi, i per tant concep la realitat com a única i absoluta.
- Objectivisme: Concepció representacionista del coneixement, basada en la convicció que hi ha una manera de "veure" els fenòmens que permet de captar-los "tal com són". El mètode científic és el que proporcionarà aquesta mirada objectiva i l'empirisme és la metodologia per fer-ho.
- Racionalisme: Els dos primers supòsits ens porten a l'assumpció que l'organització és una realitat objectiva i "natural" i, per això, el seu estudi s'ha de fer des d'una perspectiva descriptiva i explicativa. Des del supòsit de la racionalitat, s'assumeix que les organitzacions són sistemes racionals creats a fi d'aconseguir uns determinats objectius, a través d'una sèrie de procediments racionals i eficients.
Organitzacions Transnacionals
En aquesta pregunta s’ha d'exposar què són les organitzacions transnacionals. Per a la psicologia de les organitzacions, les organitzacions transculturals són una nova realitat social que ha generat el repte de buscar solucions a nous problemes: com afecta la cultura de cada país les funcions de l'organització? En quines estratègies o habilitats han de ser entrenats els líders i directius que hauran d'estar en contacte amb persones o en organitzacions d'altres països? Poden ser comparables els resultats de l'organització en els diversos països simplement i directament?...
Una organització considerada transcultural no depèn només del fet que dugui a terme vendes internacionalment, sinó també que tingui una mentalitat, uns valors i una cultura oberta a les diferents sensibilitats culturals. D'altra banda, és difícil delimitar el concepte "cultural" i "transcultural". S'entén per cultura "el conjunt de valors, creences, percepcions i actituds compartits per la majoria d'habitants, associat, generalment, a un territori, idioma i religió". Actualment s'assumeix l'existència de diferències culturals. Aquestes diferències es donen en les diferents extensions del territori (ciutats, comarques, regions, països o continents).
Teoria Situacional del Lideratge
La principal aportació és el fet de plantejar que l'eficàcia d'un cap de grup depèn de certes condicions de la situació, i que aquestes condicions són els factors decisius que determinen quin estil de direcció (amb el qual assolir els objectius i augmentar el compromís i la satisfacció dels membres del grup) és l'apropiat per a ajudar en una situació determinada.
Les principals contribucions són el reconeixement que el comportament del líder es pot dur a terme amb més o menys habilitat; l'èmfasi en el fet que el comportament del líder ha de ser flexible i adaptar-se a situacions canviants dels subordinats i, encara més important, el reconeixement que els líders tenen l'oportunitat de millorar les capacitats i la confiança en si mateixos dels seus subordinats.
Conceptes Clau
- Cultura: Conjunt de creences, valors i significats que els integrants d’una organització tenen en comú.
- Teoria de l'expectativa de motivació: La força d'una persona per a aconseguir un acompliment eficaç està influïda per la creença que el seu esforç pot esdevenir rendiment, i de l'atracció que sent envers les conseqüències que comporta se'n derivarà el rendiment òptim.
- Comunicació des del paradigma construccionista: Des d'aquesta perspectiva, les organitzacions es conceben com sistemes de significats compartits en què el comportament està regit, precisament, pels sistemes de significats que emergeixen i es desenvolupen dins l'estructura social, i la finalitat de la qual és brindar al conjunt dels individus una comprensió compartida de la realitat i un sentiment d'estabilitat i cohesió.
- Teoria situacional del lideratge: Segons el grau de maduresa del grup, s'establirà un estil o altre de lideratge.