El misteri de la illa de gel

Enviado por Jorgina y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 9,07 KB

·         Des la fitxa del llibre. Tens tota la informació a la coberta.

Títol: El misteri de l’illa de gel

Autor: Enric Larreura

Editorial: Barca nova

Col·lecció: Antaviana Nova.

 

·         Fes una anàlisi detallada dels aspectes més importants del llibre, que respongui a l’esquema següent:

1)      Argument:

Basant-se en una notícia escoltada per la ràdio fa molts anys, l’autor ens relata la història de l’expedició anglesa del vaixell Bear, que l’any 1884, sota el comandament del capità Schley, intentava explorar el nord de Grenlàndia i trobar un camí per acostar-se al pol Nord. A causa duna tempesta, el vaixell va quedar encastat entre el gel. La tripulació es va veure obligada a abandonar-lo i a preparar-se per passar l’hivern en una illa desconeguda. A partir d’aquell moment, alguns membres de la tripulació van desaparèixer i d’altres van ser assassinats duna manera estranya i brutal. Després d’un seguit de peripècies, el capità Schley va descobrir el terrible misteri que envoltava aquella illa, però ja no va poder evitar el tràgic final dels seus habitants. Aquest llibre, a més d’explicar la història d’aquella expedició, vol contribuir a aclarir l’error tan estès segons el qual els espanyols van ser els primers europeus a descobrir Amèrica l’any 1492. Cinc-cents anys abans que ells, una altra cultura europea ja hi havia arribat i s’hi havia instal·lat.

2)      Gènere:

La novel·la és el relat d’un viatge en què l’autor ha volgut descriure les experiències viscudes, les emocions que els protagonistes han sentit i a més transmetre’ns tot allò que els personatges han viscut. Aquesta obra es pot incloure dins de la tradició literària de la narrativa d’aventures i de viatges. L’autor no dona només una descripció del que estan vivint i sentint els personatges, sinó que a la vegada s’enriqueix, juntament amb el lector, en el coneixement d’altres aspectes com les relacions humanes, el coneixement d’altres cultures,...

3)      Tema i subtemes

El tema principal és l’esforç i la voluntat d’uns personatges per aconseguir sobreviure en unes condicions molt difícils. El viatge d’exploració a Grenlàndia també permetrà tractar temes com la família (en el cas del capità), la valentia de tots els tripulants i l’obediència.

4)      Espai i temps: ambientació

5)      Personatges

 

·         La lectura no sempre és continuada en el temps, per això et proposem que resumeixis en un parell de línies què passa a cada un del 17 capítols. Després llegeix-ne el resum.

 

Comprensió dels capítols:

Capítol 1 · La tempesta:

·         Comes deia el vaixell? El vaixell es deia Bear.

·         D’on va sortir el vaixell? Des de Londres.

·         En quin segle es va fer el viatge? El vaixell es va fer al segle XIX

·         On volien arribar? Volien travessar l’estret de Robeson.

·         Per què van emprendre aquesta aventura? Van començar aquesta aventura per trobar un camí con el pol Nord.

·         Qui va dirigir l’expedició? Aquesta aventura la va dirigir el càpita Schley.

·         Quantes persones van embarcar? El càpita, tres oficials i trenta-set mariners.

 

Capítol 2 · El naufragi:

·         Quins homes van perdre la vida en el naufragi? El mariner Howgate, el mariner Kane, els mariners Mac Neil i H. Shepperson, i el cuiner Parry.

 

Capítol 7 · El trasllat:

·         Gairebé ets a la meitat del llibre. Què penses que passarà a partir d’ara? Penso que per una part poden sobreviure si trobessin algun animal per poder menjar-se perquè quan se’ls hi acabin les reserves que tenen podran fer molt poc per sobreviure.

 

Capítol 8 · La nit a la cova de la roca:

·         Fes una llista de totes les persones que han anat desapareixent.

-        Caporal Palmer

-        Maquinista Elton

·         Explica de quins aspectes de la vida del capità se’ns informa.

Que el càpita pensa en la seva família, la seva esposa, Brenda Clinton, i la seva filla de dos anys, Alice. Que viu a Londres però la seva ciutat natal es Norwich, on viuen els seus pares. Recorda molt els seus estudis d’enginyer i topògraf a la Reial Acadèmia Militar de la Marina de Londres.

·         Per quin motiu els mariners no s’han cregut la versió que els dóna el càpita? Per que la versió que explica el capità no es molt clara i ells creuen que són fantasmes.

 

Capítol 9 · L’atac:

·         A quina troballa de Darwin es refereixen? Es refereixen a la troballa durant el viatge per les Índies Orientals i el Pacífic que van descobrir una gran quantitat d’espècies d’animals de les quals no es tenia cap referència.

Podries explicar quina va ser l’aportació de Darwin a la ciència? Darwin va aportar a la ciència l’explicació que li donen en que els individus més ben dotats, els que han nascut amb modificacions favorables per enfrontar-se al medi, tindran més possibilitats de sobreviure, de reproduir-se i de deixar descendència amb noves qualitats.

·         Per què creuen que la petja de la mà no és humana? Quina explicació hi donen? Era una mà petita, com d’un nadó però tenia el dits torts,com si fos una urpa.

·         Per què pensen que els éssers que han vist són diables? Creuen que són diables perquè mai no han vist éssers tan horribles, peluts, amb la pell espellifada, amb el cap gras, unes banyes enormes i cua.

 

Capítol 12 · El contacte:

·         Copia la descripció física dels “monstres” que han trobat.

“va veure que per sota de les pells d’animals que els recobrien apareixien braços i cames nues semblants a les nostre, però d’un colo molt fosc... Eren més aviat petits, com nens... O nans..., però horriblement lletjos..., deformants. Alguns tenien la cara totalment cobert de pèl. “

 

Capítol 13 · La vall càlida:

·         Explica la causa de la pudor del guèiser.

Els guèisers llançaven aigua calenta i sulfurosa que feia molta pudor.

 

Capítol 14 · El misteri:

·         Si aquell poblat havia estat una complexíssima civilització polar amb un desenvolupament tècnic molt superior dels altres grups indígenes d’Amèrica del Nord, com i per què han arribat a la situació actual? Quan acabis de llegir el llibre podràs comprovar la resposta de l’autor.

 

Capítol 15 · La dona:

·         Què significava per al pobladors la possibilitat que la dona fos fecundada per un home de fora? La possibilitat de fer néixer una generació amb sang nova, sense malalties que haurien fet debilitar els seus habitants.

 

Capítol 16 · La tragèdia:

·         Per quin motiu creus que el títol més adient per a aquest capítol ha estat “la tragèdia”? Perquè amb la mort de la dona s’acaba qualsevol possibilitat de millorar l’espècie, per la qual cosa la seva desaparició és casi segura.

 

Parts de l’obra:

·         L’obra segueix perfectament les parts que conformen l’estructura clàssica de la novel·la d’aventures : plantejament, nus i desenllaç. Situa’n aquestes parts en el llibre que has llegit:

-        Plantejament: Des de la pàgina 9 fins a la pàgina 31.

-        Nus: Des de la pàgina 33 fins a la pàgina 91.

-        Desenllaç: Des de la pàgina 93fins a la pàgina 117.

 

Frases fetes:

·         El mon de la mar ha produït moltes frases fetes, refranys i locucions. A continuació explica les que et proposem. Desprès afegeix-n’hi altres.

-        Amb bona mar tothom és mariner:Amb unes condicions òptimes podem fer moltes coses.

-        Estar amb l’aigua fins al coll:Trobar-se en un gran problema.

-        Nedar entre dues aigües: Actua amb duplicitat, sense definir-se.

-        No et fiïs d’aigua que no corre, ni de gat que no miola: Es recomana desconfiat del comportament pacífic d’algunes persones.

-        Seguir les aigües: Navegar no gaire lluny d’un altre vaixell seguint el mateix rumb.

-        Una mar de dubtes: Gran quantitat de dubtes.

-        Estar com peix a l’aigua: Trobar-se molt a gust.

-        Anar vent en popa: Anar tot molt bé.

-        Barca aturada no guany nolis: Es fa servir per avisar dels mals resultats de la inacció.

 

 

 

Entradas relacionadas: