Elements: Naturalesa, Taula Periòdica i Enllaços
Clasificado en Química
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,39 KB
Elements de la Naturalesa
Els Elements a la Naturalesa
Coneixem més d'un centenar d'elements. A la natura podem trobar-ne només 90, anomenats elements naturals; la resta han estat creats als laboratoris de física i reben el nom d'elements artificials.
Els Elements a la Terra
El ferro és l'element més abundant al nostre planeta. A la capa superficial del planeta, a l'escorça terrestre, els dos elements més abundants són l'oxigen i el silici.
Els Elements en els Éssers Vius
Els elements més abundants en els éssers vius són: oxigen, carboni, hidrogen, nitrogen, calci i fòsfor.
També hi trobem oligoelements (en quantitat molt petita) com el cobalt, coure, zinc, seleni o fluor.
Els Elements a l'Univers
Els elements més abundants de l'univers són els més lleugers: l'hidrogen i l'heli.
Taula Periòdica dels Elements
La taula periòdica o sistema periòdic que utilitzem a l'actualitat deriva d'aquella primera del 1869, però ha estat força modificada, perquè els elements s'hi ordenen segons el nombre atòmic i no per la massa atòmica.
Elements a la Taula Periòdica
Grups i Períodes
- Alcalins: elements del grup 1 (tret de l'hidrogen). Són metalls de baixa densitat.
- Halògens: elements del grup 17. Són molt corrosius i reaccionen amb metalls formant sals.
- Gasos nobles: elements del grup 18. Són extraordinàriament estables i rarament es combinen amb altres elements, només ho fan en condicions molt extremes.
Propietats Periòdiques
El volum dels àtoms disminueix en desplaçar-se d'esquerra a dreta en un període i augmenta en baixar en un grup.
- Metalls: tenen un aspecte relluent (brillantor metàl·lica) i estan freds quan els toquem, perquè són molt bons conductors de la calor.
- No-metalls: no tenen propietats metàl·liques. Poden ser gasos, com l'oxigen i el nitrogen, però també n'hi ha que tenen el punt de fusió força elevat, com el carboni.
- Semimetalls: elements difícils de classificar, perquè tenen característiques intermèdies entre els metalls i els no-metalls, com el silici.
Enllaç Químic
L'enllaç químic consisteix en la cessió, presa o ús compartit d'electrons entre dos àtoms, de forma que tots dos aconsegueixen la configuració electrònica de gas noble, és a dir, condicions de total estabilitat.
Molècules i Xarxes Cristal·lines
Molècula: agrupació discreta d'àtoms. Xarxa cristal·lina o cristall: estructura de milions d'àtoms ordenats regularment en l'espai.
Substància química elemental: si els àtoms que s'uneixen són del mateix element. Compost químic: si els àtoms que s'uneixen són de diferents elements.
Fórmules Químiques
Fórmula d'una molècula: la fórmula molecular indica el nombre exacte d'àtoms de cada element que hi ha a la molècula. Exemple: H2O (aigua).
Fórmula d'una xarxa cristal·lina: la fórmula empírica indica només la proporció relativa entre els àtoms de cada element que hi ha a la xarxa cristal·lina.