Emperadors i Llocs Romans a Catalunya: Guia Breu
Clasificado en Latín
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,42 KB
Tiberi: Emperador Romà
Tiberius Claudius Nero va ser un emperador romà que va governar des del 18 de setembre de l'any 14 dC fins a la seva mort, el 16 de març del 37. Tiberi era fill adoptiu d'August, qui li va permetre tornar a Roma del seu exili a l'illa de Rodes i el va adoptar formalment el 26 de juny de l'any 4 dC, moment en què se li van concedir poders. Va veure desaparèixer a poc a poc tots els seus possibles rivals, va canviar lleis i es va fer més poderós. Els poders del seu pare August havien estat prorrogats per deu anys més, però August va morir poc després, i llavors tots els poders van ser transferits a Tiberi, sense cap limitació de termini. El sistema electoral propi de la República va desaparèixer, ja que Tiberi va decidir transferir el nomenament dels magistrats dels Comicis al Senat. Les lleis es van promulgar sense intervenció popular; el poble només conservava poder en un aspecte: el seu favor o la seva hostilitat eren determinants per als emperadors. El Senat va promulgar diverses lleis, entre elles una sobre l'estatus social de les dones que tinguessin relacions sexuals amb esclaus, una sobre penes per deterioraments en edificis públics, normes sobre enjudiciament criminal, càstigs d'esclaus que estiguessin presents en una casa quan l'amo fos assassinat, i una llei d'herència de les dones, els fills de la qual eren preferents als seus germans o parents.
Teodosi I el Gran: Últim Emperador Unit
Teodosi I el Gran, en llatí Flavius Theodosius, va néixer l'11 de gener de 347 i va morir el 17 de gener del 395. Després d'una carrera militar, el 379 va ser nomenat emperador d'Orient per l'emperador d'Occident Gracià. A la mort de Gracià i del seu germà Valentinià II, va passar a ser emperador de les dues parts de l'Imperi Romà, situació que només va durar tres anys, ja que a la seva mort l'imperi es va tornar a dividir entre els seus fills. Va ser, per tant, l'últim emperador que va governar tot el món romà unit. Respecte a la política religiosa, va prendre la decisió històrica de fer del cristianisme, en especial del catolicisme, la religió oficial de l'Imperi Romà mitjançant l'Edicte de Tessalònica el 380, la qual cosa va suposar la fi de la religió romana tradicional i la seva prohibició.
Necròpolis Romanes
Una necròpolis és un cementiri o lloc de soterrament. Literalment, significa 'ciutat dels morts'. S'usa generalment per als cementiris pertanyents a grans ciutats, així com a les zones de soterrament que s'han trobat prop de ciutats d'antigues civilitzacions. Les necròpolis han estat construïdes per diverses raons: purament religioses o en resposta a la prohibició de practicar soterraments dins els límits urbans.
Necròpolis Romana de Barcino
A la Plaça Vila de Madrid de BARCINO s'ha trobat una necròpolis romana que data dels segles I al III dC, on suposadament eren enterrats els ciutadans més pobres de l'antiga ciutat de Barcino.
Les Termes Romanes
Les termes eren edificis públics amb prestacions que avui en diríem higienicosanitàries. Són els precursors de les modernes cases de banys, saunes i balnearis termals i representaven un dels principals llocs de trobada a l'antiga Roma.
Termes Romanes de Sant Boi
A Sant Boi es troben els banys pertanyents a una propietat privada de l'època, els més ben conservats de Catalunya. Van ser construïts durant les acaballes del segle II dC, en una època d'esplendor de la zona. L'edifici termal va estar en ple funcionament fins al segle V de la nostra era. Al segle XVII s'hi va construir una casa al damunt, la qual cosa n'ha permès una millor conservació.
Aqüeducte de les Ferreres (Tarragona)
El Pont del Diable (Aqüeducte de les Ferreres) és un pont romà aixecat entre els costats del barranc dels Arcs, al terme de Tarragona, que duia aigua del riu Francolí a l'antiga ciutat de Tàrraco. És un dels aqüeductes més monumentals i ben conservats de l'època romana i el més important de Catalunya. La seva gestió depèn del Museu d'Història de Tarragona.
Pont del Diable de Martorell
El pont del Diable és una obra del municipi de Martorell. És un pont d'origen romà situat sobre el riu Llobregat, unint dues comarques: la del Vallès Occidental i la del Baix Llobregat.