Entendre i gestionar els conflictes: claus i nivells

Clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,59 KB

Què és un conflicte?

La concepció de conflicte és molt variada ja que varia segons les persones i les cultures i s'ha anat modificant. En la cultura occidental fa referència a terme llatí configuri que fa a la col·lisió entre dos cossos i el terme xinès a la cultura oriental: crisi. Es tracta d'una combinació dels termes perill i oportunitat, desafiament en què el resultat serà la capacitat que tingui cada persona i l'habilitat de manejar-ho (Stutzman i Shrock-Shenck).
Torrego defineix conflicte interpersonal com situacions en què dues o més persones entren en desacord o oposició perquè els seus interessos són incompatibles on juguen un paper molt important les emocions i els sentiments i on la relació entre les diferents parts del conflicte pot sortir enfortida o deteriorada en funció de com sigui el procés de resolució de conflictes. També va lligat a la definició d'incompatibilitat i de la diversitat.

Triangle de la violència

Galtung parla de 3 espais de violència que s'han de tenir en compte a l'hora d'entendre un conflicte:
  1. La violència directa: la que s'aplica a la natura i al cos-ment esperit humà, és visible, pot ser verbal o física, reforça a la violència estructural i social i cultural.
  2. Violència estructural: la que es dóna en els espais socials com l'estructural vertical (explotació i repressió) i horitzontal (relacions i faltes de respecte a pel que fa a l'contacte físic).
  3. Violència cultural: sistema de creences que serveix per justificar una conducta, violència patriarcal, etc.
Cal incidir en la reconstrucció de les dimensions incidint des de la més anterior fins a l'última per dur a terme perquè no només n'hi ha prou amb modificar les actituds, conductes, etc. cal incidir en la construcció social, estructures per dur a terme una solució.

Nivells de conflicte

El conflicte es pot portar a terme en diferents nivells:
  1. Intrapersonal: conflictes interns ex.: desig vs. deure. Poden ser; indefinició personal, indecisió en la relació, volubilitat.
  2. Interpersonal: entre individus.
  3. Intergrupal: entre membres d'un grup.
  4. Intergrupal: entre grups.

Components del conflicte:

  1. Els protagonistes implicats en el conflictes.
  2. El problema.
  3. Relació entre els protagonistes.
  4. Diferències personals i culturals.
  5. Percepcions.
  6. Posició.
  7. Interès.
  8. Necessitats.
  9. Opcions.
  10. Sentiments.
  11. Valors i principis.
  12. Poder.

Entradas relacionadas: