L'Erectèon: Anàlisi Arquitectònica i Significat a l'Acròpolis d'Atenes
Clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,27 KB
Fitxa Tècnica de l'Erectèon
- Edifici:
- Erectèon
- Cronologia:
- 421-405 a.C.
- Autor:
- Mnesicles (segle V a.C.)
- Estil:
- Grec clàssic i Jònic
- Material:
- Marbre del Pentèlic
- Tipologia:
- Temple
- Localització:
- Acròpolis d'Atenes
Context Històric
L'Erectèon s'erigeix en una època crítica a Grècia. Aquesta estava immersa en una guerra destructiva, la del Peloponès, en la qual s'enfrontaven Atenes contra Esparta.
Anàlisi Formal de l'Erectèon
L'Erectèon té una estructura complexa amb tres espais principals: el temple de culte, el pòrtic nord i la galeria de les Cariàtides. Els elements de suport de l'edifici de culte són diferents dels del pòrtic nord i del pòrtic de les Cariàtides.
Elements de Suport
Els elements de suport inclouen columnes jòniques, cariàtides, murs i una plataforma. Aquest edifici consta d'una base (tor, escòcia), un fust decorat amb 21 estries d'aresta plana i un capitell amb forma de volutes. Les columnes jòniques es troben a l'edifici de culte i al pòrtic nord. Al pòrtic de les Cariàtides, en lloc de columnes, hi ha escultures que fan aquesta funció. Els murs són un element de suport present tant a l'edifici central com als pòrtics, incloent el de les Cariàtides. Aquest temple té tres esglaons (un estilòbat i dos estereòbats).
Elements Suportats
Pel que fa als elements suportats, els tres edificis estan en nivells diferents. L'edifici central o de culte té un sostre a dues aigües, amb acroteris i gàrgoles. Al frontó hi havia un timpà amb relleus (suposem), segurament de factura menys elaborada que els del Partenó. L'entaulament estava format per una cornisa amb poca decoració, un fris decorat amb relleus continus (similars als del timpà del Partenó) i un arquitrau amb tres franges.
Els dos pòrtics no tenen sostre, ni frontó, ni timpà. El pòrtic nord està format només per l'entaulament, la cornisa, el fris (sense relleu) i l'arquitrau format per tres fasces. L'element suportat per les Cariàtides inclou una cornisa denticulada i un arquitrau amb tres fasces.
Planta i Distribució dels Espais
És un edifici de culte amb una planta rectangular, pròstil i hexàstil. És un temple dividit en el santuari d'Atenea, un altre espai on es feia culte a Posidó i a Erecteu, i un tercer espai que comunicava el pòrtic nord i les Cariàtides, i era l'entrada a la sala de Posidó. El pòrtic nord està a un nivell inferior que el temple, és tetràstil i té el sostre decorat amb motllures de forma quadrada.
Entorn i Urbanisme de l'Erectèon
Està plenament integrat a l'entorn, però presenta el repte del sòl irregular. A la base del turó hi ha situats dos teatres, i la part alta és de caràcter religiós.
Funció, Contingut i Significat
L'Erectèon porta el nom del primer rei d'Atenes i fa lloança a Atena i a Posidó. Les Cariàtides simbolitzen el càstig dels grecs a la polis de Càries, per haver estat al costat dels perses. El càstig va ser transformar en esclaus molts dels seus ciutadans.