Escenaris de Futur Energètic: Reptes i Objectius Globals

Clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,45 KB

Escenaris de Futur Energètic

Els possibles escenaris de futur defineixen:

  • Una primera opció de no intervenció energètica, poc probable donat que seria insostenible a llarg termini.
  • Una segona opció, la més desitjable i probable, de polítiques energètiques intervencionistes.

En el primer cas, i en funció d’un creixement demogràfic que ens acostarà als 9.000 milions d’habitants al 2050, i a un alentiment del creixement econòmic per sota del 3% al mateix any, les hipòtesis preveuen que el món doblarà el seu consum mundial d’energia (20 i 25 GTEP – giga tones equivalents de petroli-, enfront de les 10 de l’any 2000). Aquest escenari es continuaria alimentant de les reserves de combustibles fòssils, i donat el seu esgotament, aquesta situació provocaria tensions pel control dels recursos (augment dels preus, conflictes oberts pel seu control). Però, la conseqüència més dramàtica seria que es multiplicarien per dos les emissions de CO2 (concentració a l’atmosfera de més de 900 parts per milió (ppm)). De donar-se aquesta situació, els membres del GIEC (Grup Intergovernamental d’Experts sobre l’Evolució del Clima) preveuen un 50% de possibilitats que es produeixi un augment de 5 oC de la temperatura i un 30% de possibilitats que se superin els 7 oC.

El segon escenari intentaria limitar a 2 oC l’augment de temperatura (referent a l’època preindustrial), per tant no es podria superar una concentració de gasos hivernacle del 450 ppm. Per a fer-ho possible caldria estabilitzar les emissions de CO2 abans del 2020 i començar a reduir-les per aconseguir que el 2050 siguin el 50% del nivell de l’any 2000.

Política Energètica de la UE

La UE planteja a nivell de política energètica un seguit de reptes davant els desafiaments del segle XXI.

Objectius:

  • Mercat de l’energia més integrat
  • Seguretat del subministrament energètic
  • Sostenibilitat del sector energètic

Aquests objectius descansen sobre un seguit de constatacions com són: l’excessiva dependència de les importacions, una diversificació molt limitada, els elevats preus de l’energia i la seva volatilitat, la creixent demanda mundial d’energia, els riscos de seguretat que afecten als països productors, l’amenaça del canvi climàtic, un progrés molt lent en l’eficiència energètica, els desafiaments plantejats per les energies renovables.

Per tant, la Comissió Europea ha posat en marxa un pla per crear a Europa una Unió de l’Energia i garantir que els ciutadans i les empreses de la UE tinguin un subministrament energètic segur, assequible i respectuós amb el clima:

  1. L’energia circularà lliurement entre les fronteres nacionals.
  2. Les noves tecnologies, les mesures d’eficiència energètica i la renovació de les infraestructures provocaran una disminució dels preus, alhora que permeten l’aparició de nous llocs de treball i qualificacions.
  3. Europa es dotarà d’una economia sostenible, amb baixes emissions de carbó i respectuosa amb el medi ambient, liderant la producció d’energies renovables i la lluita contra l'escalfament global.
  4. Tanmateix, la Unió Energètica ha de permetre una Europa amb una sola veu en les qüestions energètiques mundials.

Objectius Clau

Objectius 2020:

  • Reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 20%, com a mínim respecte als nivells de 1990.
  • Obtenir un 20% de l’energia de fonts renovables.
  • Millorar l’eficiència energètica en un 20%.

Objectius 2030:

  • Reducció d’un 40% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle.
  • Obtenir, com a mínim un 27% de l’energia de fonts renovables.
  • Augmentar l’eficiència energètica en un 27-30%.
  • Aconseguir el 15% d’interconnexió elèctrica (vol dir poder transportar el 15% de l’electricitat generada a la UE a tots els estats membres).

Objectiu 2050:

  • 80-95% de reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle respecte als nivells de 1990.

Entradas relacionadas: