L'escola: Sistema, Empresa i Comunitat
Clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,05 KB
L'escola com a Sistema
Un sistema és un conjunt d'elements cohesionats per una estructura, en un procés d'interacció que produeix uns resultats i integrat, a la vegada, dins d'un suprasistema o ambient. Exemples de sistemes són un ordinador o un automòbil, però també un ésser viu o la societat humana.
Els sistemes presenten les característiques següents:
- Estan formats per elements.
- Cada un dels seus elements té una funció i es relaciona amb els altres.
- Les relacions entre els elements varien amb el temps.
- Quan diversos elements es relacionen i es coordinen, realitzen noves funcions.
- Reben informació de l'exterior, però també en generen.
Aspectes específics de l'aplicació de la perspectiva sistèmica a l'escola:
- La comunicació
- La interrelació
- La globalitat
- La dinamicitat
- L'autoregulació
- L'optimització
L'escola com a Empresa
Una empresa implica el risc d'un capital per tal d'aconseguir uns beneficis econòmics mitjançant una determinada activitat.
Si la consideració de l'escola com a empresa significa una bona qualitat de gestió, una encertada administració dels recursos humans i materials, que aconsegueixen una millor qualitat dels processos educatius i unes millors condicions per a la pràctica professional, es pot acceptar.
...Si, al contrari, s'ha d'interpretar com la legitimació d'una pràctica de gestió a un suposat eficientisme pedagògic, deixant de banda les característiques específiques dels centres escolars com a organitzacions educatives, aleshores aquesta perspectiva no faria més que dificultar la comprensió global de la seva vertadera naturalesa i, en conseqüència, una gestió adient.
L'escola com a Comunitat
L'escola, com a comunitat, està integrada per diversos col·lectius de persones que porten a terme una intensa i riquíssima interacció. Existeixen dos corrents principals:
- Comunitat educativa personalista: Insisteix en els valors de la persona i concep el centre com una comunitat educativa.
- Comunitat escolar democràtica: Promou la participació de tots els col·lectius en la gestió. No solament reconeix l'existència de col·lectius diferents, sinó que possibilita que aquests intervinguin en el govern i en la gestió dels centres.
El centre educatiu ha de tenir una estructura organitzativa que garanteixi que tots els sectors que integren la comunitat educativa tinguin espais de participació; necessita actituds de cooperació entre el professorat, l'alumnat i les famílies. Afavorir la participació de l'alumnat i la seva presència en estructures intermèdies contribueix a evitar un dels perills de l'organització escolar: perdre de vista el destinatari i objecte principal de l'organització escolar, que és l'infant. Tots els sectors que integren la comunitat educativa han d'estar representats en les estructures dels centres.