Esdeveniments Clau del Segle XX: De la Guerra a la Revolució
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,26 KB
El Camí Cap a la Guerra: L'Ascens del Conflicte Mundial
La Política d'Apaivagament i els Plans de Hitler
Les democràcies tenien por de la guerra i van optar per una política d'apaivagament. Hitler va desvetllar els seus plans en una reunió que es van recollir en un memoràndum o Protocol Hossbach. Va plantejar el rearmament i l'aplicació de l'espai vital (Lebensraum). Necessitava territoris per satisfer-se, i aquesta política necessitava la guerra. També necessitava l'annexió d'Àustria i la incorporació de Txecoslovàquia. Va tenir èxit i les democràcies occidentals no van actuar, amb la qual cosa van entrar a Viena i van celebrar un plebiscit. A la Conferència de Múnic van aprovar l'annexió dels Sudets al Reich.
Els eslovacs van proclamar la seva independència i els alemanys van entrar a Bohèmia, formant-se el Protectorat de Bohèmia-Moràvia com a estat del III Reich. El mateix mes es va annexionar el port de Memel i Mussolini va ocupar Albània. Alemanya i Itàlia van signar una aliança ofensiva, el Pacte d'Acer.
El Pacte Germano-Soviètic i l'Inici de la Guerra
La política d'apaivagament va fracassar. El 23 d'agost de 1939 es va signar el Pacte Germano-Soviètic de no-agressió (també conegut com a Pacte Molotov-Ribbentrop), en el qual es deixaven de banda els conflictes i diferències ideològiques. A més, tenia un protocol secret en el qual es repartia Polònia. Recolzada pel pacte, Alemanya va envair Polònia i el Regne Unit i França li van declarar la guerra, marcant l'inici de la Segona Guerra Mundial.
Definicions Clau de la Segona Guerra Mundial
- Línia Maginot: Conjunt de fortificacions franceses que recorrien la frontera oriental de França des de Luxemburg fins a Suïssa.
- Tàctica de terra cremada: Destrucció premeditada de tots els béns presents en un territori abans que caigués en mans enemigues.
- Gueto: Barri o suburbi en el qual viuen persones marginades de la resta de la societat.
- Genocidi: Política sistemàtica d'extermini de minories ètniques, religioses o polítiques.
- Partisans: Grups de civils armats organitzats contra l'ocupació enemiga.
Conferències Postguerra: San Francisco i Ialta
La Conferència de San Francisco, celebrada el 1945, va donar lloc a la creació de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), amb la qual es pretenia la pau i tenia com a òrgans principals una Assemblea General, un Consell de Seguretat i una Secretaria General.
A la Conferència de Ialta, es van reunir Roosevelt, Churchill i Stalin. Van decidir la partició d'Alemanya i es va crear una comissió de reparacions per veure què havia de pagar. Es va acceptar que Polònia fos administrada per un govern d'unitat nacional, i va sorgir el Comitè de Lublin. Es va acordar la celebració d'eleccions lliures als països alliberats i, finalment, es va confirmar l'annexió dels Estats Bàltics i de l'est de Polònia a l'URSS.
La Revolució Russa: Un Esdeveniment Clau del Segle XX
El terme Revolució Russa agrupa a tots els successos que condujeron de manera espontània al derrocamiento del régimen zarista y a la instauración preparada de otro, leninista, a continuación, entre febrero y octubre de 1917. En gran medida inducida por la Primera Guerra Mundial, la Revolución Rusa fue un acontecimiento decisivo y fundador del "corto siglo XX", abierto por el estallido del macroconflicto europeo en 1914 y cerrado en 1991 con la caída de la Unión Soviètica. Objeto de simpatías y de inmensas esperanzas para algunos (Jules Romains la describió como "la gran luz en el Este" y François Furet como "el encanto universal de octubre"), también ha sido objeto de severas críticas, de miedos y de odios viscerales. Sigue siendo uno de los acontecimientos más estudiados y más apasionadamente discutidos de la historia contemporánea.