L'Espai Rural: Estructura Agrària, Població i Qualitat Alimentària

Clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,47 KB

L'Espai Rural: Terra i Estructura Agrària

Segons les dades estadístiques, les explotacions agràries inferiors a 5 hectàrees representen el 51,2% del total, però només ocupen el 5% de la superfície agrària. En contrast, les explotacions de més de 100 hectàrees comprenen el 5,5% del total i disposen del 57% de la superfície agrària.

Per tant, n'hi ha moltes de petites, les quals ocupen poca superfície, mentre que hi ha poques explotacions grans que reuneixen una part molt important del sòl conreable.

Latifundis: Grans Explotacions Agràries

Els latifundis són explotacions de grans dimensions on es practica una agricultura extensiva. Predominen a Extremadura i Andalusia. Tradicionalment, s'han associat a una agricultura de baix rendiment que necessitava un gran nombre de treballadors. Actualment, els latifundis moderns disposen de grans extensions de terra que es poden mecanitzar, permetent obtenir collites importants amb beneficis elevats.

Minifundis: Petites Explotacions Agràries

Els minifundis són explotacions de petites dimensions, amb predomini al nord de la Península Ibèrica (PI). Aquests causen canvis en el sector, ja que l'economia de mercat fa que s'hagi d'abandonar l'autoconsum. Però la grandària reduïda de les parcel·les dificulta la mecanització. Actualment, l'explotació és rendible si s'hi practica una agricultura intensiva, com és el cas del conreu de plantes ornamentals en hivernacles.

Grandària Mitjana de les Explotacions

La grandària mitjana de les explotacions predomina a Espanya. Els organismes competents de la UE han afavorit les explotacions de grandària mitjana familiar i han fomentat l'agricultura intensiva per obtenir productes per al mercat.

La Població Rural i Agrària

La població rural és aquella que viu en una zona rural, encara que treballi en el sector secundari o terciari. La població agrària, en canvi, és la que treballa directament en el sector primari (agricultura, ramaderia, pesca, silvicultura).

Les estadístiques mostren un creixement de la població activa agrària jove, amb un percentatge important d'immigrants. Malgrat aquest canvi de tendència, hi continua predominant la població de més de 40 anys. Hi ha zones rurals on gent de certa edat i mà d'obra jove mantenen explotacions tradicionals dedicades a l'agricultura.

Distribució de la Població Rural

La distribució de la població rural es veu influenciada per la possibilitat de disposar d'habitatges amb més espai i més barats. Això és possible gràcies a la facilitat que ofereix el cotxe per als desplaçaments, ja que moltes activitats industrials i serveis s'han situat fora de la ciutat.

Distribució de la Població Agrària

La distribució de la població agrària presenta patrons diferents:

  • A Galícia i la Cornisa Cantàbrica, hi predomina la feina familiar, que es pot identificar amb una agricultura i ramaderia menys capitalitzades.
  • A Andalusia i Extremadura, hi predominen les grans explotacions (latifundis) i la feina assalariada eventual.

DOP i IGP: Qualitat i Origen Alimentari

La Denominació d'Origen Protegida (DOP) i la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) són segells de qualitat que designen productes alimentaris lligats a un lloc determinat. L'única diferència principal rau en el grau de vinculació amb el territori:

  • La DOP designa un producte agrícola o alimentari que ha de tenir unes característiques exclusives degudes al medi geogràfic, incloent-hi els factors humans i naturals. Tot el procés de producció, transformació i elaboració ha de tenir lloc a la zona geogràfica definida. Per tant, el vincle amb el territori és estricte.
  • La IGP designa un producte alimentari la qualitat, reputació o altres característiques del qual es deuen al seu origen geogràfic. Almenys una de les fases de producció, transformació o elaboració ha de tenir lloc a la zona geogràfica definida. La IGP no té un vincle tan estricte amb el territori com la DOP.

Entradas relacionadas: