L'Especiació: Procés Clau de l'Evolució Biològica

Clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,53 KB

El concepte biològic d’espècie es defineix com una població o poblacions d’éssers vius que a la natura es poden encreuar entre si i originar descendents fèrtils. Aquest concepte implica l’existència de mecanismes d’aïllament reproductor que impedeixen l’encreuament entre els organismes que formen part d’una espècie i les poblacions d’altres espècies.

El procés d’aparició de noves espècies es coneix com a especiació, que és un dels aspectes clau de l’evolució. Existeixen dos patrons bàsics d’especiació:

  • Anagènesi: Acumulació progressiva de canvis heretables en una espècie inicial que l’acaba transformant en una altra de diferent.
  • Cladogènesi: A partir d’una espècie inicial s’originen una o més espècies noves.

Com s'origina una Nova Espècie?

El procés d’especiació pot tenir lloc de dues maneres diferents:

  • Especiació Geogràfica (Al·lopàtrica): Les espècies noves apareixen mentre hi ha un aïllament geogràfic entre les poblacions originàries. Es produeix en diferents fases:
    1. Intercanvi genètic entre dues poblacions.
    2. Les dues poblacions separades divergeixen genèticament per algun dels mecanismes que alteren el seu equilibri.
    3. L'aparició de mecanismes d’aïllament reproductiu.
    4. Les dues poblacions es tornen a posar en contacte, però ja estan aïllades reproductivament.
  • Especiació Simpàtrica: Apareixen espècies noves sense barrera geogràfica entre els organismes de la població inicial. La interrupció de l’intercanvi genètic pot produir-se per alguns dels mecanismes següents:
    • Aparició de mutacions cromosòmiques, com la poliploïdia.
    • Mutacions que permeten a una subpoblació explorar recursos alimentaris diferents.
    • Mutacions que generen polimorfisme a la població inicial, i això dóna lloc a processos de selecció sexual entre subpoblacions.

Classificació dels Mecanismes d'Aïllament Reproductor

Aquests mecanismes es classifiquen en dos grans grups:

  1. Prezigòtics: Impedeixen la formació de zigots entre membres de les dues poblacions. Inclouen l’aïllament ecològic, temporal, etològic, mecànic i gamètic.
  2. Postzigòtics: Redueixen la viabilitat o fertilitat dels híbrids. Inclouen la inviabilitat híbrida, l'esterilitat híbrida i el deteriorament híbrid.

Entradas relacionadas: