Espermatogènesi, Oogènesi i Cicle Menstrual: Guia Completa
Clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,46 KB
Espermatogènesi
1. Proliferació
Cèl·lules germinals diploides (CGD) entren en mitosi donant espermatogonis.
2. Creixement
Els espermatogonis augmenten de mida i donen espermatòcits de primer ordre.
3. Maduració
Els espermatòcits de primer ordre entren en la primera divisió meiòtica i donen espermatòcits de segon ordre, els quals entren en la segona divisió meiòtica donant espermàtides (haploides).
4. Espermiogènesi
Les espermàtides es diferencien en espermatozoides per diferenciació cel·lular.
Oogènesi
1. Fase de Proliferació
Les cèl·lules germinals diploides entren en mitosi i augmenten de mida donant les oogònies (nombre concret en néixer).
2. Fase de Creixement
Les oogònies augmenten de mida i acumulen vitel donant els oòcits de primer ordre. Comencen la profase meiòtica I i es paralitzen fins a la pubertat. L’oòcit de primer ordre roman envoltat d’una capa de cèl·lules (fol·licle primari). Amb la pubertat i dins de cada cicle sexual, un o més oòcits creixen ràpidament, acumulant vitel.
3. Fase de Maduració
Cada oòcit finalitza la primera divisió meiòtica donant un oòcit de segon ordre i un corpuscle polar. Entra en la segona divisió meiòtica quedant bloquejat en la metafase, que es completarà en la fecundació. Si no existeix fecundació, els oòcits secundaris degeneren.
4. Destí dels Corpuscles Polars
En completar-se la meiosi, els oòcits secundaris es transformen en òvul i es produeix un segon corpuscle polar; mentre que el primer corpuscle polar dóna dos més. Els tres corpuscles degeneren.
Cicle Menstrual - Ovàric i Uterí
FSH: El seu augment estimula la maduració d'un fol·licle i fa que produeixi estrògens, que provoquen l'engrossiment de les parets de l'úter.
LH: Quan l'hormona supera la FSH es produeix l'ovulació. Llavors, la LH estimula el cos luti a que produeixi progesterona. La cavitat residual del fol·licle dóna lloc al cos luti que produeix aquesta hormona, que engrosseix les parets de l'úter al màxim.
La disminució de progesterona causa la menstruació.
Fecundació
1. Penetració de l’espermatozoide
L’espermatozoide allibera un enzim (hialuronidasa) a través de l’acrosoma i passa a través de la corona radiada. A la membrana pel·lúcida roman adherit fins que per acció d’un altre enzim, les dues membranes (òvul i espermatozoide) entren en contacte, fusionant-se.
2. Activació de l’òvul
L’òvul forma un con de fecundació englobant l’espermatozoide. S’inicia l’activació de l’òvul, completant la meiosi. Els grànuls corticals provoquen un canvi en la superfície de l’òvul formant la membrana de fecundació, la qual impedeix l’entrada de nous espermatozoides. Nucli, centríol i mitocondris de l’espermatozoide penetren al citoplasma de l’òvul.
3. Cariogàmia o unió de nuclis
Els nuclis espermàtic (pronucli masculí) i el pronucli femení es fusionen. El material genètic dels dos pronuclis queda tancat per una membrana comuna i es forma el sincàrion (zigot diploide).