Esport a Primària: Sentit, Valors i Estructura EF

Clasificado en Deporte y Educación Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,49 KB

L'Esport a Primària: Sentit i Tractament Educatiu

La pràctica esportiva és un instrument fonamental per al desenvolupament físic, psíquic i social dels infants. A més, millora la condició física i facilita l'aprenentatge de destreses tècniques i tàctiques. Per aquest motiu, és important que els mestres orientin els infants a partir del concepte de joc net. L'esport, doncs, és una oportunitat excel·lent per educar els infants en valors i per proporcionar-los coneixements que els permetin desenvolupar un pensament crític.

A través dels coneixements tècnics i tàctics sobre una bona pràctica esportiva, es podran desenvolupar correctament les capacitats dels nens i nenes, i seran més hàbils en la motricitat.

Com a mestres d'Educació Física, hem d'aconseguir que l'infant sigui motriument competent, és a dir, que no sigui maldestre. Per aconseguir-ho, hem de proposar activitats que ajudin l'alumnat a madurar i a enriquir les habilitats motrius bàsiques. Per tant, l'esport a primària s'hauria de tractar a través de jocs que impliquin desplaçament, salts, girs, control d'objectes, entre d'altres. Mitjançant una bona pràctica d'aquestes activitats, cada infant anirà aprofundint més en les habilitats motrius específiques.

Estructura d'una Sessió d'Educació Física i l'Escalfament

La classe d'Educació Física s'estructura en tres moments didàctics clau:

  • Escalfament

    La durada de l'escalfament no ha de superar els 10 minuts. La seva funció principal és posar el cos en moviment per iniciar la sessió i, així, evitar lesions. Aquesta fase inclou la presentació de l'activitat, l'organització de grups i material, i la preparació tant fisiològica com psicològica dels infants. Els exercicis que es realitzen són d'intensitat feble a moderada, i es poden incloure jocs actius.

  • Part Principal

    Té una durada aproximada de 40 a 60 minuts. És la fase en la qual es desenvolupa la capacitat o el tema central de la sessió. En aquesta etapa es realitzen les activitats de major intensitat, per la qual cosa s'han de cuidar al màxim els aspectes relatius a les càrregues d'esforç i als seus corresponents descansos o recuperacions.

  • Tornada a la Calma

    Amb una durada màxima de 5 a 8 minuts, aquesta fase pretén recuperar l'estat d'equilibri (fisiològic i psicològic) de l'organisme. S'aconsegueix mitjançant la realització d'activitats de relaxació i estirament. Al final de cada classe, s'hauria d'incloure una breu reflexió (comentaris amb els alumnes) sobre els èxits de les habilitats desenvolupades, el progrés de la classe, la participació dels alumnes, la intensitat de la sessió, i possibles tasques extraclase, entre d'altres.

Cal destacar que l'ordre de les dinàmiques proposades a les classes és un factor molt important per organitzar una bona sessió d'Educació Física.

Característiques d'un Bon Escalfament

Per realitzar un bon escalfament, cal dividir-lo en dues parts: la part general (o escalfament general) i la part específica (o escalfament específic). En la part general es realitzen exercicis que poden ser comuns a qualsevol escalfament, independentment de l'activitat posterior. Són exercicis dinàmics i han de realitzar-se de manera suau i progressiva.

Entradas relacionadas: