Estatus i Rol Social: Definició i Característiques Clau
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,94 KB
Definició d'Estatus i de Rol
• Estatus: és la posició que cada persona ocupa com a membre d'un grup quan interacciona socialment amb els altres. Pressuposa un reconeixement d'aquesta posició per part dels altres. L'estatus ve definit per determinades condicions i qualitats (professió, nivell de riqueses, habilitats, etc.). En sociologia s'acostuma a diferenciar entre:
- Estatus atribuït: els que tenim assignats en funció de factors biològics, com l'ètnia, el gènere o l'edat; per exemple, dona blanca adolescent, o home asiàtic gran.
- Estatus aconseguit: els que aconseguim per propi esforç, per exemple, estudiant, esportista, treballador.
• Rol: conjunt de pautes de comportaments i actituds que té associat cada paper social o estatus. La societat espera d'un individu que respongui a les expectatives associades a la posició social que ocupa. Així, podem parlar de:
- Rols familiars: no s'espera el mateix comportament d'una persona si en determinat moment ocupa el rol de pare o mare, que el de fill o filla, germà o germana.
- Rols professionals: no s'espera el mateix comportament de qui dirigeix una empresa o de qui treballa de forma assalariada.
- Rols sexuals o de gènere: en un entorn social concret poden tipificar-se pautes de comportament diferencials depenent de si s'és home o dona.
Definició de Percepció Social
La percepció social és la manera com una persona o un grup veu, analitza i interpreta les persones que l'envolten. La percepció social permet classificar els altres pel color de la pell, l'aspecte general, el sexe, l'edat, la llengua, les aficions i altres elements.
Característiques de la Percepció Social
La percepció social, a l'igual que la percepció comú de la realitat, té una certa estabilitat, perquè fa referència a una realitat externa, que encara que canviï, manté certs trets estables. Ara bé, a diferència de la percepció comú, la percepció social:
- és dinàmica, canvia amb el pas del temps (com ha passat amb la percepció social del rol de la dona en les nostres societats).
- és complexa, perquè hi influeixen multitud de variables (els grups estan formats per individus molt diferents i analitzables des d'òptiques molt diverses).
- és categorial, és a dir, tendeix a classificar els altres en grups i tipologies.
- és subjectiva, perquè depèn de factors com els interessos, les motivacions i les expectatives personals.
- depèn del context, és a dir, depenent de la nostra situació, si estem només observant o bé estem interactuant amb els altres, la percepció dels altres pot variar (treballar amb persones acostuma a corregir i canviar la nostra percepció).