Estratègies de lectura i escriptura: claus per a millorar la comprensió
Clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,41 KB
Estratègies de la lectura
Cal ensenyar estratègies perquè serveixen per intensificar la comprensió i el record d'allò que es llegeix, per detectar errors de comprensió i poder solucionar-los, per construir una interpretació del text i el lector sigui conscient de què entén i què no entén.
Isabel Solé
ens proposa: (ABANS, DURANT I DESPRÉS)
Escollir camins quan el nen es trobi amb problemes en la lectura perquè ens ajudin a revirar i a canviar la pròpia actuació quan calgui. Cal que mostrem estratègies, les fem servir conjuntament en una pràctica guiada. Hem de “provocar” la utilització d'estratègies en els nens. Les podem fer ABANS, DURANT I DESPRÉS. Moltes es poden treballar en els tres blocs i no només en un.
ABANS:
Aconseguirem alumnes en rol actiu, Motivar, Comprensió dels objectius, Activar coneixements previs, establir prediccions sobre el text, Promoure preguntes i fomentar els interrogants, Assegurar unes condicions ambientals adequades.
DURANT:
Clau de la comprensió, Construir una interpretació del text, Resoldre problemes.
Les estratègies durant la lectura les podem treballar en activitats de lectura compartida: prediccions, plantejar-se preguntes, aclarir dubtes, resumir idees del text. El professor és guia, ell recondueix però la dinàmica és d'ells. El control de la comprensió ha de ser d'ells.
Lectura independent: Fomentar-la, facilitar materials, plantejar preguntes com què pensen, què creuen, què és el més important.
DESPRÉS:
Tenir en compte estratègies d'abans: Identificar idees principals, elaborar un resum, Formular i respondre preguntes, Relacionar idees, Interpretar el sentit del text.
L'escriptura
Escriure és el procés a través del qual es produeix un text significatiu. A l'escola s'ha dedicat molts esforços en la cal·ligrafia, en la distribució de l'espai al escriure... Això ho coneixem com a aspectes formals. Escriure implica el procés complet d'una producció d'un text, és a dir, ha de tenir en compte diferents aspectes:
- Aspectes formals: so-grafia, disposició del full, cal·ligrafia...
- Aspectes lingüístics: relacionats amb el llenguatge, la branca semàntica (signe de paraules), la morfologia (com es componen les paraules), la lexicologia i la sintàctica (com s'organitza la frase).
- Aspectes discursius: són tots aquells processos com a procés de la composició d'un text. (planificar, redactar...) Un altre procés seria les característiques del text (coherència, cohesió...) i després trobem la tipologia textual, que és el tipus de text, amb una estructura determinada i objectiu determinat.
Característiques del text:
1. Coherència: establir un discurs lògic entre les diferents parts d'un text i alhora saber solucionar la informació important i la que no ho és.
2. Cohesió: elements que ens ajuden a que les diferents parts d'un text tinguin un sentit. (Connectors)
3. Adequació: s'adapta a la situació comunicativa, on hem de tenir en compte a qui va dirigit, el tipus de registre...
4. Correcció: Quan ens adaptem a unes normes que una autoritat lingüística ha assignat per als parlants.
5. Variació: També es diu estil, la manera com escriu i fa funció de tot l'ús de tots aquells mètodes dels quals disposem. (expressiu, literari...).