Estructura i funcionament de l'estat democràtic
Clasificado en Derecho
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,36 KB
Estat: Territori definit per unes fronteres, Població: que en formi part, Poder: amb atribucions que regulen les relacions socials.
Poder: Autoritari (dictadura) el poder és en mans d'una persona, grup de persones o una classe social, Participatiu (democràcia) conjunt de ciutadans participen en l'elaboració de les normes.
Monarquia: el cap d'estat és el rei o com el Japó un emperador. República: els càrrecs de l'estat són elegits pels ciutadans.
Estat: Unitat: 1 estat, Uniformitat: Mateixes lleis i normes s'apliquen en tot el territori, Centralització: Un únic parlament que elabora les lleis i un govern. Estat regional o autonòmic: els òrgans regionals tenen la capacitat de aprovar lleis pròpies.
Sistema democràtic: Sobirania nacional: el poder prové del poble, directament o mitjançant els seus representants. Sufragi universal: Tots els homes i dones majors d'edat tenen dret de vot. Dret individual: Tota persona disposa d'uns drets, que l'Estat ha de respectar, el dret més important és la llibertat. Igualtat davant la llei: Tots els ciutadans tenen els mateixos drets i deures, independentment del seu origen, sexe, religió o condició social.
Poders de l'estat: Poder legislatiu (parlament): Elaborar les lleis i controlar el poder executiu. Regeixen les Corts Generals, que es divideixen en dues cambres, el Congrés dels Diputats i el Senat.
Poder executiu (govern): Executar les lleis i establir els objectius de govern. Exercit pel Govern, encapçalat pel seu president, en una democràcia el president és escollit pel Parlament.
Poder judicial (tribunals): Aplicar la llei i castigar els infractors de les lleis. L'exerceixen els jutjats i els tribunals organitzats jeràrquicament.
Organització territorial: Municipi: És una associació de persones i de béns que està representada per l'ajuntament. Provincia: És una entitat local amb personalitat jurídica pròpia, formada per una agrupació de municipis. Comunitats autònomes: Cada comunitat autònoma té una assemblea o parlament amb funcions legislatives.
Comarques: és una entitat local constituïda per una agrupació de municipis.
- Geografia física amb unes característiques comunes- Una història comuna, que ha dotat els seus habitants d'una consciència col·lectiva de pertànyer a una mateixa unitat.- La presència d'una ciutat que concentra bona part de l'activitat econòmica i de serveis de la comarca: mercat, serveis sanitaris...- La unitat de govern dotada d'una institució pròpia, el consell comarcal
Europa volia recuperar el seu progrés, calia que els diversos estats abandonessin les antigues rivalitats i col·laboressin de manera molt estreta. Aquesta unió econòmica, que suposava la creació d'una zona de lliure intercanvi.