Estructura i funcions de l'Administració General de l'Estat

Clasificado en Derecho

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,48 KB

L'Administració general de l'Estat

Administració pública: Serveix amb objectivitat els interessos generals i actua segons els principis d'eficàcia, jerarquia, descentralització, desconcentració i coordinació, amb submissió plena a la llei i al dret.
Eficàcia: Actuar amb objectius clars per promoure el bé comú, encara que hi hagi canvis de govern que suposin diferents orientacions polítiques i ideològiques.
Jerarquia: Diferents òrgans de rang superior que indiquen construccions i directrius que compleixen i respecten els òrgans de rang inferior.
Descentralització: Les prestacions rebudes per el ciutadà han d'estar gestionades per administracions que li són més properes.
Desconcentració: Un òrgan superior transfereix una competència a un òrgan inferior perquè la desenvolupi i perfeccioni.
Coordinació: Actuar de manera conjunta per sumar esforços entre els òrgans per economitzar els recursos i promoure el desenvolupament de la societat.
Legalitat: Les administracions actuen segons el compliment estricte de les lleis vigents, de manera que actuen de forma susceptible a la fiscalització pel poder judicial.

L'Administració central

Govern: Dirigeix la política interior i exterior, l'Administració civil i militar i la defensa de l'Estat. Exerceix la funció executiva i la potestat reglamentària d'acord amb la Constitució i amb les lleis.
Qüestió de confiança: Demana als diputats si el confirmen com a president. Si els vots són positius en la majoria no passa res, en cas contrari, el president ha de dimitir i s'inicia el procés d'investidura.
President del Govern: Elegit per les Corts, dirigeix les actuacions del govern amb criteris polítics i coordina les funcions de la resta de membres del Govern.
Dirigeix les actuacions del Govern, coordina l'acció dels seus membres
Decideix la composició del Govern (ministres i vicepresidents)
Convoca i presideix la reunió del Consell de Ministres
Pot plantejar la qüestió de confiança al Congrés dels Diputats
Consell de Ministres: Ministres i vicepresidents es reuneixen sota la direcció del president del govern. Es prenen decisions del poder executiu i es coordinen les diferents actuacions dels seus membres. Són de regularitat setmanal (els divendres), excepte si hi ha una reunió extraordinària per un assumpte urgent.
Vicepresidents: Fan el que el president els diu i el substitueixen en cas d'absència, malaltia o defunció. Coordinen alguna àrea especialitzada o exerceixen de portaveus del Govern.
Comissions delegades del Govern: Creades pel Govern per coordinar les actuacions de diferents ministeris dins d'una àrea de competència comuna. (Per ex: Comissió d'Assumptes Econòmics o la d'Afers Exteriors.)
Ministeris: Dirigits per la figura del ministre, triat pel president del govern. S'especialitzen en un àrea específica de manera que les seves accions tinguin com a objectiu administrar i gestionar l'àrea d'activitat administrativa que se'ls encomana. (Per ex: Ministeri d'Economia, Ministeri de Treball o Ministeri d'Educació)

L'Administració perifèrica

Administració perifèrica: Representació de l'Administració general de l'Estat als diferents àmbits territorials (comunitats autònomes, províncies i territoris insulars.)
Delegats del Govern: Representen el Govern a cada comunitat autònoma. Dirigeixen l'Administració general de l'Estat al territori, de manera que fiscalitzen i controlen tots els serveis que s'hagin de prestar en l'àmbit territorial. A cada comunitat autònoma han de garantir la seguretat ciutadana i han d'assegurar el lliure exercici de les llibertats i dels drets fonamentals. Tenen a la seva disposició les forces de seguretat de l'Estat (Policia Nacional i Guàrdia Civil).
Subdelegats del Govern: Dirigits pel Delegat del Govern de la seva comunitat autònoma, representen el Govern a cada província. Sota les ordres del delegat s'encarreguen de gestionar els serveis de protecció civil, dirigir les forces de seguretat de l'Estat i controlar la prestació dels serveis de l'Administració general de l'Estat.
Directors insulars: Exerceixen funcions de subdelegats del Govern a les Illes que s'indiqui reglamentàriament. A les mallors (Mallorca, Gran Canària i Tenerife) hi ha una Delegació del Govern, mentre que a les illes menors hi ha directors insulars.

Entradas relacionadas: