Estructura institucional a Espanya
Clasificado en Derecho
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,92 KB
Institucions autonomiques:
- Parlament: aprova les lleis i els pressupostos, controla l'acció del govern autonòmic.
- President autonòmic: representa la comunitat autònoma, dirigeix el govern, elegit pel Parlament.
- Govern: format pel president i els consellers, executa i fa complir les lleis.
- Tribunal Superior de Justícia: és l'organ més important de l'estructura judicial.
Provincies:
Són la circumscripció electoral de l'Estat, això vol dir que diputats i senadors són elegits per cada província. La divisió territorial de l'administració perifèrica de l'estat està representada pel subdelegat del Govern. És l'entitat d'administració local de més rang i té la funció de cooperar amb els municipis mitjançant les Diputacions Provincials.
Municipis:
Són les entitats territorials i administratives més elementals. L'Ajuntament és l'organ del govern. El poder municipal és elegit democràticament cada 4 anys, es trien els regidors i ells trien l'alcalde per votació. Les competències que tenen inclouen la prestació de serveis i la dotació d'equipaments (recollida de residus, transport públic, escoles...).
Funcions segons la població:
- +5000 habitants: serveis bàsics i a més parc públic, biblioteca, mercat i tractament de residus.
- +20000 habitants: els serveis anteriors i a més protecció civil, serveis socials, prevenció i extinció d'incendis, instal·lacions esportives i escorxador.
- +50000 habitants: serveis anteriors i a més transport urbà, transport adaptat i protecció del medi ambient.
Divisió de poders:
Poder legislatiu:
Corts Generals integrades per:
- Congrés dels Diputats: legisla, discuteix, aprova i deroga les lleis, discuteix i aprova els Pressupostos Generals de l'Estat, format per 350 membres cada 4 anys, cada província és una circumscripció electoral amb dret mínim de 2 escons, a Ceuta i Melilla mínim 1.
- Senat: funció de revisar les propostes legislatives que han passat pel Congrés, pot modificar o vetar el contingut dels textos.
Poder executiu:
Govern format pel president i els ministres, dirigeix la política de l'Estat, administra els recursos i estableix la defensa nacional, executa les lleis i promulga drets. Una moció de censura es retira la confiança al govern si es fa per majoria absoluta dels diputats. La iniciativa de confiança la presenta el propi president, que també pot dissoldre les Corts.
Poder judicial:
Consell General del Poder Judicial: és l'òrgan màxim del govern de jutges i magistrats, format per un president i 20 membres designats per les Corts, jutges i juristes. La seva funció és garantir la independència dels jutges en l'exercici de la funció judicial.