Etapes del Desenvolupament de l'Amistat i la Vinculació Afectiva

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,81 KB

Desenvolupament de l'Amistat:

Etapa Egocèntrica (2/3-4 anys): Centrar-se només en els propis desitjos. "Jugo amb tu perquè vull la teva joguina, no perquè siguis tu." No té capacitat per veure els interessos dels altres. Més centrada en "tu tens això" i em faig amic teu perquè tens aquesta joguina. O "jo vull pujar al gronxador" i sóc amiga teva perquè necessito que em gronxis.

Etapa de Satisfacció de Necessitats (3/4-6/7 anys): Volen satisfer els seus desitjos, però aquestes necessitats o desitjos s'amplien. Els iguals poden satisfer-les. "Jo no sóc amiga teva només perquè vull la teva joguina, sinó perquè també ets amic de tal."

Etapa de Reciprocitat (6/7-9 anys): Aquí entra la reciprocitat. Què puc fer jo per tu i què pots fer tu per mi? Ja no es centra en què em convé a mi, sinó també en què li convé a l'altre. Benefici mutu.

Etapa d'Intimitat: Entra en una etapa d'intimitat. Compartim altres coses: pensaments, sentiments, emocions, valors, maneres de ser... Aquí s'estableixen unes relacions més íntimes i duradores. "Sóc amic teu perquè tinc compatibilitat en interessos i personalitat amb tu, ja no només perquè tu tens això o pots fer això per mi." Busquen l'amic perquè poden confiar en ell.

La Vinculació Afectiva: Bowlby ha fet un estudi bastant profund sobre l'aferrament en 3 obres bastant extenses: El vinculo afectivo, La separación afectiva i La pérdida afectiva.

L'Aferrament o "Apego":

Es refereix a la vinculació afectiva que el nen estableix amb una o varies persones que dona lloc a una relació emocional privilegiada, caracteritzada per l'afecte mutu i el desig de mantenir la proximitat. Funcions:

  • Garanteix la supervivència del nadó
  • És una font de benestar i suport emocional
  • S'utilitza com a base de seguretat per a l'exploració de l'entorn.

Formació de l'Aferrament:

L'aferrament o "apego" s'estableix en el primer any de vida en funció de les característiques de la relació entre el nen i els seus cuidadors habituals. Sensibilitat: "escoltar", interpretar i respondre els senyals del nen // Caràcter sincrònic i mutu de la interacció.

Seqüència Evolutiva de l'Aferrament:

  • 1-2 mesos: No mostra conductes d'aferrament
  • 2-6 mesos: Preferència per persones conegudes, però encara no malestar de separació preferent. No por als estranys.
  • 6-12 mesos: "Edat de l'estrany": preferència conegut i rebuig explícit als estranys.
  • 1 any: La figura d'aferrament és la base segura del nen per explorar l'entorn.
  • 2 anys: Disminueix l'ansietat de separació.

Tipus d'"Apego":

  • Segur (65-70%): Exploració activa en presència de la figura d'aferrament. Ansietat, disminució de l'exploració i intents de cerca davant la separació. Busquen el contacte i proximitat en la retrobada sentint-se reconfortats.
  • Insegur ambivalent (10-15%): Mínima o nul·la exploració en presència de la Figura d'Aferrament. Ansietat molt intensa davant la separació. Comportament ambivalent en la retrobada i dificultat per rebre consol.
  • Insegur evitatiu (20%): Falta de preferència de la Figura d'Aferrament davant altres adults. Escasa o nul·la ansietat davant la separació. Evitació de la Figura d'Aferrament en les retrobades.
  • Desorganitzat (10-12%): Comportament confús i desorientat (aproximació-evitació, conductes estereotipades, ...).

Entradas relacionadas: