Ètica i Moral: Diferències, Conceptes i la Vida Humana
Clasificado en Filosofía y ética
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,48 KB
Introducció: La Felicitat i la Vida Humana
L’aspiració a la felicitat és una condició pròpia de l’ésser humà, que ens defineix com a persones. Tothom vol viure, però no de qualsevol manera, sinó que volem viure bé, amb dignitat i de forma lliure. En aquest context ens fem a nosaltres mateixos, per això podem entendre la moral com una forma de vida pròpia dels humans, consistent a viure humanament, orientant la nostra existència de manera que potenciem diferents capacitats, practiquem virtuts i forgem el nostre caràcter.
Ètica vs. Moral: Definició i Diferències
A la vida quotidiana emprem indistintament els termes ètica i moral, ja que a les arrels grega i llatina (éthos i mos) vénen a significar “caràcter”, “forma de vida”, “costum” o “manera de ser”. Tot i així, podem fer una distinció, atès que l’ètica és la part de la filosofia que analitza críticament el bé i el mal, a nivell reflexiu, mentre que la moral és un saber pràctic, relacionat amb allò que les persones i les societats duen a terme a la vida quotidiana.
La moral es refereix a la vida (moral viscuda segons Aranguren), mentre que l’ètica és la reflexió filosòfica sobre la moral i defineix una disciplina acadèmica, utilitzant un llenguatge més profund (moral pensada).
“La moral és, doncs, el punt de partida i el punt d’arribada de l’ètica. La filosofia no serveix per a viure en una torre d’ivori, sinó que el seu sentit –si el té– és inseparable de l’acció. Partim de la vida quotidiana, ens fem la pregunta filosòfica i infantil per excel·lència (per què…?) i un cop aclarits (o potser un cop més complicats; un cop sabem que no sabem i hem reconegut la importància de veure-hi fosc) tornem a la vida quotidiana.”
Moral, Immoral i Amoral: Conceptes Clau
Els éssers humans posseïm una dimensió moral que es justifica per la necessitat d’anar construint la nostra personalitat, de forjar el caràcter, que ha de ser bo, atès que la nostra fita és ser bones persones. Això, que dit així sembla fàcil, no ho és tant, ja que cap de nosaltres no és perfecte, tenim mancances, som éssers limitats i de vegades ens comportem de forma egoista, cobdiciosa o malfiada. La persona bona es comporta bé perquè actua moralment, i per això no cal conèixer les teories filosòfiques.
El que és moral és allò que ens sembla “natural”, allò que les persones fan amb normalitat i que tendeix al bé. En canvi l’ètica no ens explica què passa, sinó què hauria de passar en el supòsit que la nostra conducta fos racional (l’ètica parla de l’haver de ser), el seu llenguatge és imperatiu.
Però hi ha diferents conceptes relacionats amb la moralitat:
- Moral: Designa aquella acció concreta que considerem lícita, és a dir, que està d’acord amb una conducta recta i que nosaltres duríem a terme en les mateixes condicions. Alhora és aquella acció que es deriva d’una consciència moral (capacitat de distingir entre el bé i el mal).
- Immoral: Designaria aquella acció que es desvia de la conducta recta i que nosaltres no duríem a terme.
- Amoral: Es refereix a éssers o accions que no tenen sentit moral, que no es pronuncien o no poden fer-ho davant d’allò que és bo o dolent, d’allò que és just o injust.