Etnocentrisme, Relativisme Cultural i Fonamentalisme: Impacte en la Societat Global
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,55 KB
La Comunitat Mundial: Civilització Universal o Hegemonia Occidental?
Etnocentrisme
L'etnocentrisme és una manera d'analitzar el món segons els paràmetres de la cultura pròpia. Aquesta perspectiva tendeix a descriure les creences, els costums i els comportaments de la seva cultura com a positius, proclamant el seu propi grup com el més important. Es jutja el llenguatge, els costums, els comportaments, la religió i les creences dels altres grups, i a través d'aquestes diferències s'estableix la identitat cultural. Les fronteres no només serveixen per definir, sinó també per evitar que entrin els de fora i surtin els de dins.
Relativisme Cultural
El relativisme cultural també analitza el món segons els paràmetres de la cultura pròpia, però entén que totes les cultures tenen igual valor i cap seria superior a l'altra perquè tots els valors són considerats relatius en funció de cada cultura. Aquesta perspectiva alerta que les nostres tendències i inclinacions estan condicionades pel que hem après al medi social on ens hem criat i pretén incitar-nos a mantenir una postura accessible deixant de banda la presumpció.
Fonamentalisme
El fonamentalisme es refereix a corrents religioses que promouen la interpretació literal d'un text fonamental, com podria ser la Bíblia o l'Alcorà, com a autoritat màxima davant la qual cap altra autoritat pot invocar-se. Aquesta interpretació literal se situa per sobre de les lleis de les societats democràtiques.
Tractament Mediàtic de les Minories Ètniques
El Col·legi de Periodistes recomana un tractament mediàtic de les minories ètniques que contribueixi a assolir una societat més oberta i solidària. Es destaca la importància de l'actitud dels professionals de la informació a l'hora d'escollir la informació noticiable i decidir-ne l'enfocament.
Incluir per sistema el país de procedència d'una persona sense que sigui necessari per a la comprensió d'una notícia contribueix a la creació d'un arquetipus social, creant una imatge negativa del grup social i condicionant la lectura que els lectors fan de la realitat. Cal evitar les generalitzacions, els maniqueismes i la simplificació de les informacions, així com evitar i dramatitzar els conflictes (exogrup).
Els mitjans busquen una notícia concreta per confirmar el seu propi estereotip, cosa que porta a una generalització d'una minoria ètnica i la deforma. La realitat, la diversitat i l'heterogeneïtat d'aquests grups són molt més riques del que s'informa als mitjans.