La Europa del segle XIX: GB, França, Alemanya, Austria-Hongria i Rússia
Clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,41 KB
GB
1GB Va ser el sistema representatiu a GB seguit d'una monarquia liberal. Introducció progressiva de reformes en el sistema. Alternança en el parlament, on hi havien dos tipus: Tories conservadors, liberals. A GB tothom té dret a votar excepte les dones i els indigents, qui feien baixar la reputació del país. Es redueixen les jornades laborals a 8 hores, l'ensenyament era gratuït fins als 13 anys. L'any 1911 es va crear el Parlament Act, que regulava les lleis. Va ser una època brillant per a GB. Va créixer l'industrialització i va arribar a ser la potència més forta a nivell internacional, això beneficiava a la classe alta que es van imposar al conjunt de la societat. L'època victoriana no tindria sentit sense GB, es van extendre les colònies i els protectorats. Van passar a ser el país més important i poderós del món. La societat de l'època era senzilla, tan sols el 2% formava part de la classe alta, la mitjana no passava del 10%. Per sota estaven els pobres que tot i tenir treball els hi costava sobreviure.
França
2 França Napoleó, president de la Segona República va fer un cop d'estat amb el suport de l'exèrcit. Anys més tard es proclamà emperador. França era una República democràtica, laica i lliure on no creien en la religió. Es va crear la 3ra República, aquesta tenia dues cambres legislatives (l'Assemblea i el Senat). Es va instaurar el sufragi universal, es va decretar l'elecció d'alcaldes i es van legalitzar els sindicats obrers. L'economia creix a finals del S.XIX i el país es converteix en un referent econòmic. La tercera República francesa no només es va esforçar a crear noves institucions polítiques sinó també a instaurar símbols i costums. Va disminuir la creença de l'església i es va instaurar l'ensenyament obligatori. Es van consolidar dos grans partits republicans, un moderat i l'altre més radical. Els republicans tenien certs símbols per tal de demostrar el seu patriotisme que eren la bandera tricolor i el dia de la festa nacional.
Alemanya
3 Alemanya Alemanya va iniciar la construcció d'un nou estat i ràpidament es va convertir en una potència principal. Bismark i Guillem I dominaven el país, a principis del S.XX Alemanya ja és la primera potència econòmica i segona a nivell mundial darrere USA. Format per una estructura federal i un fort component autoritari no democràtic. Anys més tard Bismark legalitza els partits polítics on dominaven els partits conservadors però va aparèixer l'SPD. Tenien un sistema bicameral, van aparèixer posicionaments racistes i Guillem II va apostar per una expansió militar, a continuació es crea la Lliga Pangermanisme que demanava una expansió per al poble alemany.
El nou kaiser Guillem II va utilitzar la força marina. Era l'estat més poblat on la gent treballava a les indústries i a la banca. Constituïa un projecte per fer d'Alemanya una nació poderosa.
Austria-Hongria
4 Austria-Hongria Era un imperi format per un mosaic de pobles que des de 184 van incrementar el sentiment nacionalista. Era un imperi autoritari on hi havia una manca d'institucions democràtiques, la força d'Hongria va portar a Francesc Josep a fer reformes polítiques: - S'instaura la monarquia constitucional - El rei anomena els ministres tant de la guerra com de les finances - Sufragi universal masculí - Monarquia dual: - Rei d'Hongria - Emperador d'Àustria Es reconeixen les dues nacionalitats, la germànica i la magiar. Hi haurà un parlament escollit pel sufragi universal, dins del parlament lluitaran per posar fi a la dictadura que hi havia al país. Més tard l'imperi Austro-Hongarès es va expandir per Bòsnia.
Rússia
5 Rússia Era un estat aparentment poderós i autoritari amb 170 milions d'habitants, hi havia dos imperis: - Multiètnic → Rússia, Ucraïna, Lituània - Imperi Tsarista → Poder absolut del tsar Mantenia una monarquia absoluta on el tsar tenia tot el poder com la burocràcia, l'exèrcit, la policia i l'església ortodoxa. L'arribada d'Alexandre II va suposar una sèrie de reformes, com el ferrocarril, l'ensenyament, l'abolició de la servitud. La població era extremadament desigual. La política exterior té dues orientacions bàsiques: - Els Balcans → Topen amb Turquia, GB i Àustria - L'Extrem Orient → Rússia s'enfronta amb Japó i va caure derrotada.