Europa i EUA Entreguerres: Crisi Econòmica i Règims Totalitaris
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,71 KB
Els Anys d'Entreguerres: Crisi Econòmica i Règims Totalitaris (1919-1939)
La Postguerra i la Crisi Econòmica (1919-1924)
Després de la Primera Guerra Mundial, Europa va patir una greu crisi econòmica. El 1923, Alemanya, incapaç de pagar les reparacions de guerra imposades pel Tractat de Versalles, va veure com França ocupava la regió del Ruhr, la seva principal zona minera i industrial. Els Estats Units van intervenir per ajudar Alemanya a superar la crisi. Malgrat el Tractat de Locarno (1925), que va millorar temporalment les relacions internacionals, la situació seguia sent tensa. Països com Itàlia, Espanya i l'URSS van establir règims totalitaris que van restringir les llibertats civils. Els EUA es van consolidar com la primera potència política i econòmica mundial, gràcies als crèdits concedits a Europa i al desenvolupament de la seva indústria.
John Maynard Keynes i la Intervenció Estatal
John Maynard Keynes (1883-1946), economista britànic, va ser una figura clau per entendre el desenvolupament econòmic i polític del segle XX. Keynes defensava la intervenció de l'estat en l'economia per protegir els treballadors. Va criticar les dures condicions imposades a Alemanya a la Conferència de Pau de París (1919) i va ser un dels impulsors de la creació del Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional.
La Crisi del 1929 i la Gran Depressió
El creixement de la indústria de béns de consum als EUA, impulsat per crèdits, i la sobrevaloració de la borsa de Nova York van crear una bombolla especulativa. El 1929, la prosperitat es va interrompre abruptament amb el crac de la borsa de Nova York. Empreses i bancs van fer fallida, la producció industrial es va reduir dràsticament i l'atur va augmentar de forma alarmant. La crisi es va estendre ràpidament per tot el món, sent especialment aguda entre 1930 i 1932.
Mesures per Superar la Crisi
Les conseqüències de la crisi van ser devastadores:
- Pèrdua de valor de les accions al mercat.
- Reducció dràstica de la producció industrial.
- Fallida de petites i mitjanes empreses.
- Disminució dels salaris.
- Augment massiu de l'atur, especialment a països com el Regne Unit, Alemanya i Àustria.
Els EUA van implementar el New Deal, un programa d'intervenció estatal per reactivar l'economia. Alemanya va patir especialment la crisi, amb més de 6 milions d'aturats. El Regne Unit va devaluar la lliura esterlina un 25% i va adoptar mesures proteccionistes.
Proteccionisme vs. Lliurecanvisme
El proteccionisme és una política econòmica que estableix aranzels o impostos als productes estrangers per protegir la producció nacional. El lliurecanvisme, en canvi, defensa la lliure circulació de mercaderies sense barreres aranzelàries, basant-se en els principis del liberalisme econòmic.
La República de Weimar i la Democràcia
A Alemanya, es va proclamar la República de Weimar, un règim democràtic amb sufragi universal, igualtat de gènere i una declaració de drets. En l'àmbit econòmic, es van prendre mesures per suavitzar els efectes de la crisi, com ara la reducció de preus, serveis i salaris.
La Crisi de les Democràcies
La crisi de les democràcies va tenir diverses causes:
- Econòmiques: Crisi del sistema capitalista i enfrontaments entre sindicats d'obrers.
- Polítiques: Inestabilitat política, influència del model soviètic a Europa i rebuig de la burgesia a aquest model.
- Ideològiques: Pèrdua de confiança en la raó humana.