Evolució de la comunicació de masses a la comunicació mediàtica
Clasificado en Matemáticas
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,2 KB
Característiques de la comunicació de masses:
- La font és una institució formal, comunicació professional. Cobra per transmetre el missatge.
- Missatge producte que es posa a la venda
- Missatge no és únic, manufacturat, estandarditzat i multiplicat.
- Relació emissor receptor: unidireccional i impersonal
- Emisor, to distant
- Receptor forma part d'una audiència.
1a etapa: impremta, promou la reforma i posteriorment la il·lustració. Neix la premsa (com de masses). Amb la reforma es potencia la lliure interpretació. Es crea l'opinió pública.
2a etapa: tecnologia clau, telecomunicacions. Modernitat. Es trenca amb la barrera de l'alfabetització. Apareix la ràdio, i la TV agafa molta força, i la premsa es complementa.
3a etapa: digitalització, ordinador personal. Comunicació de masses ja no compleix amb les característiques de la societat i apareix comunicació mediàtica.
Socialització a partir dels mitjans de comunicació. Neix la crisi entre ordinador i premsa.
Característiques de la comunicació mediàtica:
- Característiques institucionals: els agents de la comunicació són institucions. Ja que es requereixen grans inversors. Darrere de YouTube institució...
- Característiques espectaculars: Necessitem que hi hagi un relat.
- Característica interactivitat: audiència pot participar de forma més directa: interactivitat.
- Característica sincretisme: suma de llenguatges preexistents.
Dos corrents:
Determinisme tecnològic: La clau de l'evolució de la comunicació de masses està en la tecnologia. Aparició de noves tecnologies - nova forma de relació social.
Determinisme social: La clau està en les relacions socials. Si no hi ha necessitat social no cal que apareguin les noves formes de comunicació.
Democràcia i mitjans:
La transformació de la comunicació de masses a la comunicació mediàtica és deguda a un canvi tecnològic. Impacte important en l'economia de mercat i la democràcia representativa. Sense mitjans de comunicació de masses no és possible l'existència de sistemes de democràcia representativa ni l'economia de mercat.
Si no hi ha democràcia ni economia de mercat (producció capitalista) no hi ha mitjans de comunicació de masses.
Teories:
Bases psicològiques:
- Conductisme: Les persones ens comportem a base de reaccionar davant d'estímuls. (funcionalisme i teoria marxista)
- Constructivisme: Les persones reaccionen de manera diferent davant dels mateixos estímuls. (Sociologia del coneixement i estructuralisme).
- Apocalíptic: La comunicació mediàtica suposa la fi de la democràcia. Provoca la transformació de la cultura en un producte i per tant l'hauria desnaturalitzat.
- Integrats: Els mitjans de comunicació haurien assolit les màximes aspiracions dels filòsofs de la il·lustració. A través dels mitjans s'haurien acomplert els ideals màxims dels il·lustrats.