L'Evolució del Concepte d'Art: De l'Antiguitat al Renaixement

Clasificado en Plástica y Educación Artística

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,12 KB

El concepte d'Ars a l'Antiguitat: tret definitori

El concepte d'ars en l'antiguitat es refereix a les habilitats, destreses i al coneixement i seguiment d'unes regles (no hi podia haver art sense elles). La techné són les regles afegides a la definició d'art.

En el món medieval, ars significava la classe d'art més perfecta.

Art: Antiguitat vs. Modernitat, la diferència clau

La diferència principal en el concepte d'art és que, a la modernitat, es van separar els oficis i les ciències, i s'hi va afegir la poesia. L'art es va concebre com una entitat coherent que havia de tenir alguna cosa en comú. En aquell moment, la situació dels artistes va millorar, tot i que la separació de la ciència va ser més difícil.

Renaixement: el tret distintiu de les Belles Arts

A partir del Renaixement, el tret distintiu que permet reunir les diferents arts és la distinció entre belles arts i oficis, ja que en aquesta època s'aprecia l'obra d'art i el seu creador. Giorgio Vasari assenyala que el parentiu entre l'escultura, la pintura i l'arquitectura existeix perquè tenen un pare en comú: el dibuix o disseny, tal com recull a la seva obra L'arte del disegno.

La visió de l'art segons Giorgio Vasari

Vasari entén l'art de manera analògica, partint de l'analogia entre art i natura humana. Pressuposa que l'essencial és la unitat entre artista i obra, la concordança entre l'acció creadora i el que crea l'artista; són una mútua explicació. Considera que l'art és una còpia de la naturalesa (apareix el concepte de mimesi). També pressuposa el paper determinant que l'acció individual té en l'assoliment d'un rinascere.

Per què Vasari va escriure biografies d'artistes?

Vasari volia fer una descripció exhaustiva del desenvolupament de l'art. Per això, va escriure Les Vides, enteses com una valoració autònoma de les aportacions dels artistes, a més de la seva individualitat.

El seu objectiu era destacar les excel·lències de l'artista i dignificar-lo a ell i la seva obra. Creia que posar en valor l'artista era, alhora, posar en valor l'art mateix.

La importància de l'obra de Vasari: més que un catàleg

L'obra de Vasari és important perquè la presenta com un renaixement o una recuperació d'allò que ja no hi era, com un mètode històric. En realitat, va ser un encàrrec i, després de buscar informació i materials, va ser quan va escriure Les Vides.

No és en absolut un catàleg d'artistes, ja que va més enllà de la simple descripció de les obres. La seva obra es concep com una evolució progressiva de l'art i una valoració individual de l'artista. Vasari acceptava tot tipus d'informació anecdòtica ('esdeveniments típics'), sobretot les relacionades amb el temperament, ja que establia un entramat amb els tòpics dels herois. El seu propòsit era transformar la condició d'artesà a la d'artista. A més, el guiava un interès patriòtic (volia destacar els artistes toscans), tot i que a la segona edició va afegir informació també dels venecians.

Entradas relacionadas: