Evolució Demogràfica a Espanya: Fases, Causes i Conseqüències
Clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,54 KB
Evolució Demogràfica a Espanya
Fase 1 (Antic Règim – principis del s.XX): Alta taxa de natalitat (mitjana de 5 fills) i alta mortalitat (sobretot mortalitat infantil). La població es mantenia estancada. L’esperança de vida era molt baixa (uns 35 anys).
Fase 2 (primer terç del s.XX – anys 70/80): La natalitat es manté alta. A partir dels anys 30, la mortalitat cau gràcies a les millores en l’alimentació i en la higiene. Fort creixement demogràfic fins a la Guerra Civil. Al llarg de la postguerra, el creixement serà lent i als anys 50, 60 i 70 es reprendrà la dinàmica expansiva. Moltes emigracions del sud i del centre a Catalunya, País Basc i Madrid, també cap a Europa i Amèrica Llatina.
Fase 3 (anys 80 – anys 90): Caiguda de la natalitat i caiguda de la mortalitat. La caiguda de la natalitat es deu a:
- L’escolarització obligatòria.
- La prohibició del treball infantil.
- L’aparició de les pensions de jubilació.
- L’accés de la dona al mercat de treball.
Fase 4 (anys 90 – inicis s.XXI): Creixement nul. Procés d’envelliment. Creixement de l’esperança de vida. Els fluxos migratoris ajuden a Espanya gràcies a les seves altes taxes de natalitat.
Fase 5 (inicis del s.XXI – actualitat): Taxes de creixement negatiu com a conseqüència de les baixes natalitats que arriben a caure per sota de la mortalitat (corba demogràfica). Taxes de fertilitat de la dona per sota de 2,1.
Causes de la caiguda de les taxes de natalitat i fecunditat:
- Hi ha menys dones entre les edats fèrtils com a conseqüència de la crisi de natalitat dels 80 i la primera meitat dels 90.
- Ha caigut la immigració exterior.
- L’augment de les migracions a l’exterior dels darrers anys.
Les causes generals són: econòmiques (cost del manteniment dels fills), socials (incorporació massiva de la dona al mercat laboral) i culturals (la percepció en la importància de tenir fills).
Causes de que el creixement vegetatiu sigui feble:
- La reducció del nombre de fills de les dones en edat fèrtil.
- El retard del primer fill.
Al 2007 la natalitat creix a causa de les persones immigrants.
Conseqüències de l’envelliment de la població espanyola:
- Desequilibris en el sistema de pensions.
- S’incrementarà la despesa sanitària i social.
- El mercat laboral es veu afectat per la necessitat de mà d’obra.
Característiques del model espanyol:
- Baixa natalitat.
- Baixa fecunditat (fills per dona).
- Baixa mortalitat (especialment la infantil).
- Efecte positiu de l’onada migratòria.
La raó de que les províncies de la costa (amb algunes excepcions) augmentin la seva població es troba en un model que barreja el sector turístic amb l’industrial.
Solucions plantejades per solucionar la crisi pels diferents actors socials:
- El sector empresarial: pressiona per poder contractar i acomiadar treballadors segons les necessitats de l’empresa sense la necessitat de pagar certes coses.
- El sector social i sindical: defensa els drets dels treballadors que busca millors condicions contractuals (subsidis d’atur) i el repartiment del treball perquè pugui treballar tothom.
- L’Estat busca frenar l’atur i superar la crisi, pretén incentivar la contractació laboral i els contractes indefinits.