Evolució geològica de la península Ibèrica
Clasificado en Geología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,18 KB
Gota freda
Definició
Fenomen meteorològic que consisteix en grans precipitacions que cauen en un curt període en un lloc concret. És provocat pel xoc entre una massa d'aire fred en altura (bossa d'aire polar) i una altra massa d'aire càlid i humit. Aquest xoc provoca precipitacions intenses, sovint acompanyades de tempestes, calamarsa, vents forts i inundacions. Sol donar-se a la tardor.
Evolució geològica de la península Ibèrica
1. Era Paleozoica (Formació del Massís Hespèric)
Formació del primer massís granític gallec amb argiles i gresos formant estrats. La península emergeix de l'aigua. El moviment orogènic hercinià crea muntanyes formades per roques metamòrfiques. Aquests relleus pateixen erosió fins a quedar arrasats, formant sòcols aplanats de materials rígids i resistents. A l'oest, el Massís Hespèric, arrasat per l'erosió, es converteix en un sòcol o altiplà.
2. Era Mesozoica (Sedimentació)
Els materials dels relleus hercinians són erosionats i transportats per l'aigua i el vent, disposant-se en estrats. Formats per gresos, margues i argiles, i restes d'animals marins. Es formen roques calcàries a causa de la pressió i les altes temperatures. L'argila i els materials lleugers suren a l'aigua i els corrents els arrosseguen fins que absorbeixen el líquid, guanyen pes i es dipositen en fosses al fons marí.
3. Era Cenozoica
Període Terciari (Orogènesi Alpina)
Possiblement a causa de l'impacte d'un meteorit, es crea inestabilitat en les plaques tectòniques. Les col·lisions i fractures creen moviments orogènics que canvien el relleu:
- Part dels antics relleus hercinians es rejovenen. El moviment alpí no va plegar els materials antics dels sòcols per la seva duresa, rigidesa i resistència, sinó que els va fracturar i dislocar.
- Les grans pressions provocades per la col·lisió de plaques durant el moviment alpí van plegar els materials sedimentaris disposats a les vores dels sòcols hercinians. Aquests estrats, al ser nous i més rígids, van formar serralades.
- La col·lisió de plaques va plegar els dipòsits de materials acumulats a les fosses oceàniques i va fracturar, dislocar i aixecar part dels sòcols que les comprimien. Això va contribuir a la formació dels relleus exteriors de la Meseta.
Període Quaternari (Glacialisme)
Inici fa 1,8 milions d'anys. Característiques:
- L'erosió dels relleus alpins, causada per l'acció dels rius i les glaceres, va aportar materials d'al·luvió que van modificar les fosses entre els relleus que vorejaven la Meseta i els relleus exteriors. Entre els Pirineus i el Sistema Ibèric es va formar la depressió de l'Ebre, i entre Sierra Morena i les Serralades Bètiques es va formar la depressió del Guadalquivir.
- Sedimentació i rebliment de les zones baixes. L'erosió dels relleus alpins va aportar els materials que van modificar les depressions entre muntanyes. Es van formar planes litorals en llocs d'aigües poc profundes amb l'ajuda de les sorres arrossegades pels corrents marins. Avui dia, aquest procés continua al Delta de l'Ebre i en zones del Guadalquivir.