Evolució Humana i Cultura: Del Creacionisme a la Diversitat Cultural
Enviado por Alex y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,94 KB
Explicacions Preevolucionistes
La tradició bíblica explicava l'origen de l'home atenent a la teoria creacionista. El pensament creacionista tradicional se sostenia en una interpretació literal del llibre del Gènesi. Déu va crear les espècies vives, inclòs l'home.
Les concepcions partien d'un supòsit fixista: és a dir, el caràcter inamovible de les espècies al llarg del temps. Per exemple: el cavall i l'ase no procedeixen d'un avantpassat comú ja extingit, sinó que les dues espècies han existit des del principi.
En el segle XVIII, el creacionisme fixista va tenir defensors com Carl von Linné i Georges Cuvier.
Explicacions Evolucionistes
El 1859, la publicació de L'Origen de les Espècies de Charles Darwin va trasbalsar les doctrines fixistes imperants fins aquell moment. En aquesta obra van aparèixer les bases de la teoria de l'evolució. Es poden dividir en tres tesis fonamentals:
- Les espècies esdevenen per transformacions continuades. Totes les espècies provenen d'unes altres d'anteriors per mitjà de canvis graduals.
- La selecció natural és el principi explicatiu de l'evolució. De tots els canvis que es produeixen en les espècies, només perduren i es transmeten els que resulten més eficaços en la lluita per la vida.
- L'ésser humà descendeix d'antics primats, com tots els altres animals.
La teoria de Darwin no explicava els mecanismes que determinen quines característiques es transmeten de generació en generació. Set anys després, Gregor Mendel va formular una teoria de l'herència en la qual assegurava que els caràcters hereditaris estan determinats per factors específics.
L'Hominizació
- Posició recta
- Alliberament de les extremitats superiors
- Desenvolupament cerebral:
- Capacitat tècnica: la capacitat de fabricar i utilitzar instruments per a modificar l'entorn i satisfer les nostres necessitats.
- Capacitat simbòlica: la capacitat de crear i d'expressar-se per mitjà dels símbols.
El Llenguatge i la Capacitat Simbòlica
La capacitat simbòlica es basa en el llenguatge articulat. El llenguatge articulat ha derivat d'un primer llenguatge gestual.
- Una mutació genètica hauria estat la causa d'aquesta especialització.
- Un increment progressiu de la intel·ligència general afavoriria l'aparició i el creixement de la capacitat simbòlica i lingüística.
- La generalització de senyals gestuals d'alarma o d'avís s'aniria combinant gradualment amb els senyals vocals.
Cultura Animal i Humana
- Animal: Formada pel conjunt d'informacions socials. Forma d'aprenentatge i transmissió: imitació. Conseqüències: necessitat de contacte directe en la transmissió de la informació, caràcter fragmentari i restringit de la cultura.
- Humana: Formada pel conjunt d'informacions socials. Forma d'aprenentatge i transmissió: mitjançant el llenguatge. Conseqüències: possibilitat de transmissió de la informació a distància, caràcter acumulatiu de la cultura, dinamisme, varietat i riquesa cultural.
Continguts Fonamentals de la Cultura Humana
- Descriptiva: Expliquen i representen la realitat. Permeten comprendre el funcionament i les característiques del nostre entorn. Es poden agrupar en diversos tipus, segons el grau de certesa i d'objectivitat que proporcionen. Exemple: l'etiqueta d'un jersei.
- Pràctica: Proporcionen pautes per a l'acció. Ensenyen a dur a terme les tasques de forma eficaç. Capaciten per al desenvolupament de tècniques de modificació de l'entorn. Exemple: saber confeccionar un jersei, saber utilitzar una rentadora.
- Valorativa: Originen sentiments d'atracció o de rebuig envers el que ens envolta. Permeten valorar el que ens envolta com a béns desitjables i dignes d'estimació. Possibiliten la possessió de normes, prejudicis i valoracions ètiques i polítiques. Exemple: preferir un tipus de jersei a un altre per la moda, rebutjar la comercialització d'abrics de pell.
Actituds davant la Diversitat Cultural
- Etnocentrisme: Actitud que tenen els qui jutgen i valoren la cultura d'altres grups des de criteris o creences de la pròpia cultura. Aquesta actitud és a la base de fenòmens com l'imperialisme o la colonització.
- Racisme: Tota creença, actitud o conducta que es basa en la consideració que hi ha unes races superiors a unes altres. Aquesta actitud es basa en la marginació o l'aïllament d'un grup o persona en funció de la seva raça, religió, nivell cultural.
- Xenofòbia: Actitud de menyspreu i rebuig envers el que és estranger, diferent o estrany.
- Relativisme Cultural: Aquesta posició considera que és impossible comparar o avaluar les característiques de les diferents cultures.
- Universalisme: La doctrina proposa un rebuig envers les actituds etnocèntriques per evitar que unes cultures s'imposin a unes altres.
- Interculturalisme i Diàleg: Aquesta posició neix del reconeixement de la pluralitat cultural com un fet enriquidor, ja que ens pot ajudar a entendre millor el món i a nosaltres mateixos.
Trets de la Persona
- Valor: Cada ésser humà és absolutament únic i irrepetible, i el seu valor és incalculable.
- Dignitat: Siguin quines siguin les seves circumstàncies i condició, mereix i ha de ser tractat amb respecte.
- Llibertat: És lliure pel que fa a les seves eleccions i les seves accions, que al mateix temps el configuren, en la mesura que les escull, per a dur a terme plenament la seva vocació individual.
- Compromís Ètic: És un ésser obert als altres, que busca entendre els ideals de dignitat i de llibertat a tota la humanitat.
La Dinàmica de la Cultura
- La Mutació Cultural: Suposa, en alguns casos, la introducció de continguts nous, en d'altres, la modificació dels ja existents.
- La Transmissió Cultural: Transporta les informacions culturals de manera vertical (de pares a fills, de generació a generació) o de forma horitzontal (entre individus de la mateixa generació).
- La Difusió o el Contagi Cultural: Suposa el transvasament d'elements d'altres cultures i la seva adopció com a propis.
- La Deriva Cultural: Té lloc quan una cultura es fragmenta en grups o subgrups culturals. Es tracta d'un fenomen una mica semblant al de l'evolució biològica.
- La Selecció Cultural: Aquest fenomen es produeix quan les innovacions culturals que resulten eficaces es mantenen, ja que els membres del grup les prefereixen i les trien racionalment.