Evolució humana: d'homínids a Homo Sapiens
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,32 KB
Canvis evolutius entre goril·les i humans
- Posició vertical
- Marxa bípeda
- Alliberament de les mans
- Desenvolupament del cervell
- Disminució de la mida de les mandíbules i de les dents
- Aparició del mentó i del front pla
- Aparició del llenguatge
- Creació d'instruments i tècniques
L'evolució dels homínids
L'evolució des dels primers homínids a l'ésser humà actual es va produir a partir dels Australopithecus, que van aparèixer a l'Àfrica fa uns 7 milions d'anys. Els situem entre els grans primats i l'ésser humà. Capacitat cranial: 300 i 550 cm³. Van iniciar el bipedisme. Utilitzaven bastons i pedres per fer algunes tasques.
L'Homo habilis és considerat el primer humà, que va fabricar, usar i acumular eines de pedra de manera premeditada. Va viure a Àfrica entre 2,6 i 1,5 milions d'anys. Capacitat cranial: 650 cm³ i 800 cm³.
Homo ergaster
El nom prové del grec ergaster, que significa 'treballador'. Va viure entre 1,8 i 1,4 milions d'anys. Va ser el primer que surt d'Àfrica i el primer poblador d'Àsia i Europa. Capacitat cranial: 800 cm³ i 900 cm³. Fabricava bifaços.
Homo erectus
Homo erectus, 'home dret', es troba a l'est d'Àsia. Va viure entre 1,8 milions d'anys i uns 200.000 anys. Capacitat cranial: 800 cm³ i 1200 cm³. Va aprendre a manipular el foc. Dominava la tècnica de tallar la pedra i fabricava bifaços i petites destrals de pedra.
Homo antecessor
Fa un milió d'anys van arribar a Europa els primers humans procedents d'Àfrica. S'han trobat les restes humanes al jaciment de la Gran Dolina d'Atapuerca. Eren els més antics d'Europa i se'ls anomena Homo antecessor. Capacitat cranial: 1000 cm³. S'ha proposat com el darrer avantpassat comú entre la nostra espècie i els neandertals. Van servir d'aliment a altres humans.
Homo heidelbergensis
Denominat així pel jaciment de Mauer (Heidelberg, Alemanya), va viure a Europa entre 500.000 i uns 200.000 anys. Va evolucionar cap als neandertals. Capacitat cranial: 1100 cm³ i 1300 cm³. Se n'han trobat una trentena a la Sima de los Huesos d'Atapuerca. Cuidaven dels seus malalts.
Homo neanderthalensis
Se'l considera una espècie europea i també va viure al Pròxim Orient entre els 300.000 aC i els 30.000 aC. Va conviure durant un temps amb l'Homo sapiens. No són els avantpassats directes de l'home actual. Es va extingir. Capacitat cranial: 1550 cm³. Vivia en coves, usava el foc, fabricava instruments, i enterrava els morts i posava ofrenes.
Homo sapiens
És l'home modern. Sembla sorgir de l'Àfrica, fa 195.000 anys i es va estendre per quasi tots els continents. L'Home de Cromanyó és un representant tardà de l'Homo sapiens de fa uns 40.000 anys. Capacitat cranial: 1600 cm³.
Edat dels metalls
El primer metall utilitzat va ser el coure (molt tou i els utensilis es deformaven molt ràpid), després el bronze (aliatge de coure i estany), més resistent que el coure (III mil·lenni aC) i finalment el ferro, un metall excel·lent per a fabricar armes i eines agrícoles (II mil·lenni aC).