Evolució i Significat del Treball: De Weber a la Societat Postmoderna

Clasificado en Formación y Orientación Laboral

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,65 KB

El Treball: Concepte i Evolució

Definicions Clàssiques

Weber: El treball com a sentit positiu, manera de servir a Déu, legitimar la riquesa, valorar l'esforç i criticar la indolència.

Marx: El treball com a activitat transformadora de la naturalesa (materialisme).

El Treball en la Modernitat

Beck (El regiment del risc de Treball): El treball és un concepte que ha canviat i evolucionat amb la modernitat. Ara el treball va lligat a una identitat i una posició social (societat burgesa). Beck relaciona el treball amb la idea de risc, una conseqüència no desitjada de la lògica de control que domina la modernitat. Beck afirma que hem passat d'una societat de treball amb plena ocupació a una en la qual el treball és un acte revolucionari (noves tecnologies) = 2a modernitat (flexibilitat del treball). Les persones no es defineixen per la seva professió, sinó per les activitats que normalment fan.

Significat Cultural i Social del Treball

Categoria Antropològica (Identitat i Professió)

  • Finkel (Professions): Una titulació com a credencial de "tancament social".
  • Lazarsfeld (Los Prados de Merienthal): Estructurar el temps implica estructurar la personalitat. Separar oci del treball. El temps de treball és un temps d'autodisciplina. Reforç de la identitat col·lectiva (com a presons i escoles).

Categoria Social (Reconeixement, Estatus, Prestigi Social)

Castel (Treball i Reconeixement Social): Analitza la dissolució de l'agermanament històric entre el treball i la ciutadania. El treball centralitzat constitueix el fi de l'organitzador de la vida social, a més de proporcionar drets bàsics de ciutadania associats als assalariats. Castel parla de la desintegració del treball com a experiència col·lectiva.

Categoria Vinculada Social (Treball com a Font de Normes)

Sennett (L'Homo Flexible): El treball ha perdut riquesa, contingut en la feina i moviment narratiu. Flexibilitat = adaptar els recursos humans i tècnics a la variació del cicle econòmic. Contractació capitalista. El treballador ha d'adaptar-se a l'empresa. El capitalista tindrà costos de plantilla i un rendiment adaptable a les seves ambicions. El capitalisme té una connotació negativa en referència a la flexibilitat.

4 Tesis sobre el "Fi del Treball"

(De la Garza): El treball com a generador de valor i una activitat orientada a generar riquesa. Això té implicacions productives i també afecta l'esfera política i estatal.

  1. Augment heterogeni de la classe treballadora i diversitat cultural (Exemple: ocupació feminitzada).
  2. Pèrdua de poder del treball en la creació d'entitats (Exemple: augment de la societat del consum).
  3. Transformació del generador de riquesa (Exemple: augment del capital anònim).
  4. El pas del conflicte obrer-patronal a la lluita pels mercats.

La Idea Moderna del Treball

Alonso (El Treball en la (Post)Modernitat): Hi ha un discurs que anuncia una societat heterogènia i tecnològica alhora. Alonso pretén desmantellar la protecció jurídica-social que el mateix treball proporciona, reduint el treball a un simple factor de producció. No existeix el "fi del treball", sinó l'enfonsament de la seguretat ciutadana, la cultura política i l'Estat del Benestar. Segons Alonso, el treball ha de recuperar la seva centralitat social, ja que la flexibilitat laboral comporta una resignació dels llocs de treball i no precarització i inestabilitat d'aquests.

Entradas relacionadas: