Èxode Rural i Migracions: Espanya, Europa i Món
Clasificado en Español
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,84 KB
L'èxode rural a Espanya
El corrent migratori del camp a la ciutat ha sigut sempre present a Espanya.
Abans dels anys 50
El volum de migracions era petit, encara que el 1880 hi va haver un volum considerable des de València i Múrcia cap a Catalunya. També s'emigrava a Amèrica, però el 1914 era impossible per als espanyols.
Entre 1950 i 1975
S'accelera el procés migratori per la crisi agrícola. Un 26% de les poblacions vivien en comunitats on no havien nascut; es produeixen migracions de poblacions més xicotetes a les més grans. Hi havia dos tipus d'àrees:
- Dinàmiques: les que tenen capacitat per a rebre emigrants.
- Deprimides: les que no poden.
Una de les conseqüències era el creixement urbà, que provoca la construcció en zones on falten serveis com assistència mèdica, etc.
Dones immigrants
En la dècada dels 50 i 60 va augmentar la immigració del camp a la ciutat. Però no emigraven sols homes, sinó dones també. Eren dones joves, el seu treball era servir com a internes en condicions difícils i amb salaris baixos. Això ajudava a portar la família del camp a la ciutat.
Característiques:
- Jornades llargues
- Doble treball (domèstic i laboral)
L'emigració espanyola a Europa
El 1960, els espanyols emigraven a Alemanya i França, substituint les repúbliques sud-americanes com a destí principal. Els països europeus occidentals tenien molta qualitat d'estudis i qualitat de vida. Els espanyols mediterranis emigraven a Europa per a cobrir la falta de mà d'obra.
Pel que fa als efectes econòmics de l'emigració espanyola a Europa, cal destacar els guanys abundants per les remeses de diners, estimats en 2.500 milions de dòlars en el període de 1960 a 1970.
La magnitud de los movimientos migratorios
La suma de los inmigrantes no se sabe exactamente, pero existen algunas estimaciones. En 1990, la Organización Internacional del Trabajo (OIT) estimaba que había entre 70 y 85 millones de emigrantes y más de 20 millones de emigrados. Esto representa un 1,7% de la población mundial.
Los refugiados políticos
Son personas que huyen de las guerras, persecuciones políticas, etc. Se diferencian dos etapas:
Hasta la primera mitad del siglo XX
Las migraciones forzadas se localizan en Europa, en buena parte por las dos guerras mundiales y los reajustes posteriores a estas.
Desde 1960
- Aumenta el número de refugiados debido a la descolonización. Los nuevos países tenían fronteras arbitrarias, lo cual originó conflictos internos.
- Las migraciones se realizan también en el interior de estos países (desplazados internos).
El Romanticismo
Es un movimiento surgido a principios del siglo XIX que define la libertad individual.
Características:
- Subjetivismo
- Individualismo
- El enfrentamiento con la realidad
La prosa romántica
Temas principales:
Novela histórica
Sitúa su tema en una Edad Media idealizada.
Cuadros de costumbres
Reflejan las formas de hablar y la forma de vida de las clases populares. Destaca Mariano José de Larra.
El teatro romántico
Los temas más frecuentes son el amor trágico y la lucha por la libertad. El personaje típico es el héroe rebelde y la trama se ambienta a menudo en escenarios tenebrosos.