L'Expansió Cristiana a la Península Ibèrica i les Balears al Segle XIII
Enviado por javierinho y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,37 KB
L'Expansió Cristiana al Segle XIII
Llevat del Regne de Granada, l'altra meitat de la península fou ocupada per les forces cristianes durant el segle XIII.
Motius de l'expansió
- Des del segle XI, Al-Àndalus estava disgregada en petits regnes independents: les Taifes.
- Les Pàries: tributs que pagaven les taifes musulmanes als cristians per no ser ocupades.
- La Batalla de les Navas de Tolosa (1212): Dirigits per Alfons VIII de Castella, es va formar una gran coalició de reis cristians. L'únic que no hi participà va ser Alfons IX de Lleó. La derrota dels almohades provocà, en poc temps i en efecte dominó, la caiguda de tots els territoris d'Al-Àndalus, llevat del Regne de Granada.
- La personalitat de dos reis, Ferran III el Sant i Jaume I el Conqueridor, convençuts de la necessitat d'ampliar els seus territoris.
Expansió territorial de Castella
Poc després de la victòria de les Navas de Tolosa, el rei Ferran III el Sant ocupà territoris al sud: Badajoz, Còrdova, Sevilla, Múrcia i Jaén. A finals del segle XIII, arribaren a l'estret de Gibraltar (Batalla de Punta de Tarifa). Tan sols restava el Regne de Granada.
L'expansió de la Corona d'Aragó
La derrota i mort de Pere el Catòlic a la Batalla de Muret demostrà la impossibilitat de la Corona d'Aragó d'ampliar territoris al sud de França. A partir d'aleshores, la Corona d'Aragó es llançaria cap al sud i a la Mediterrània:
- Conquesta de Mallorca (1229)
- Conquesta d'Eivissa (1235)
- Conquesta de València (1238)
- Pere el Gran conquesta Sicília.
- El 1287, Menorca (pel Tractat d'Anagni).
- Jaume II d'Aragó conquesta Sardenya.
- Alfons el Magnànim conquesta el Regne de Nàpols.
Conquesta i repoblació de les Illes Balears
La conquesta de Mallorca es va produir el 1229.
Motius de la conquesta de Mallorca
- Ànsies d'expansió del rei Jaume I.
- La pirateria mallorquina musulmana que atacava les naus catalanes.
Les expedicions partiren de Salou, Cambrils i Tarragona i desembarcaren a Santa Ponça. Abans de l'atac a la ciutat de Madina Mayurqa, hi hagué dues batalles: la del Coll de la Batalla i la Batalla de Portopí, on moriren els germans Montcada. Més tard, les tropes de Jaume I començaren el setge de Palma. El rei musulmà de Mallorca, Abu Yahya, intentà un pacte de capitulació condicional, però Jaume I s'hi negà. El 31 de desembre, les tropes de Jaume I entraren per la porta de Bab al-Kofol (Santa Margalida) i prengueren la ciutat. La major part de la població de la ciutat fou aniquilada. La resta fugí; no se sap res del destí d'Abu Yahya.
Conquesta d'Eivissa
No va ser realitzada per Jaume I, sinó que delegà en tres grans magnats: Guillem de Montgrí, Pere de Portugal i Nunó Sanç.
Conquesta de Menorca
L'any 1231, Menorca quedava infeudada al rei Jaume I.
Jaume I, el 1276, va dividir els territoris entre: Corona d'Aragó a Pere el Gran i Regne de Mallorca a Jaume II.
Acabada la conquesta, la major part de la població musulmana fou aniquilada (per motius defensius, no interessaven musulmans a l'illa). Era necessari repoblar l'illa immediatament amb gent cristiana, tant per motius defensius com econòmics.