Explorant Realitat i Veritat: Conceptes Filosòfics Clau
Clasificado en Filosofía y ética
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,34 KB
Conceptes Filosòfics Fonamentals
Metafísica: S'ha encarregat de reflexionar sobre la realitat. És l’àmbit d’estudi de la filosofia que reflexiona sobre la naturalesa general de les coses, intentant donar respostes sobre el que existeix i la realitat.
Dualisme Antropològic: Defensa que l'ésser humà té dues parts clarament diferenciades, ànima i cos, i a més amb propietats i característiques fins i tot oposades.
Monisme Antropològic: Defensa que tots els éssers vius, inclosos els humans, estem fets exclusivament de matèria, i que per tant, no hi ha cap part en nosaltres que sigui immaterial ni immortal.
Epistemologia: És la part de la filosofia que estudia els problemes relacionats amb el coneixement, és a dir, les condicions que el fan possible i els criteris per decidir sobre la seva veritat.
La Naturalesa de la Realitat
El Concepte de Realitat
Quan volem fer servir la paraula "realitat", hem de pensar molt bé en com la volem fer servir, ja que es tracta d’un concepte molt complex. Poden haver-hi significats diferents i es poden interpretar de diferents maneres. La realitat normalment està lligada amb l'existència, és a dir, si saps que una cosa existeix, ja creus que és real. Però també ens podem fer la pregunta de: Què és el que existeix? I aquesta pregunta la relacionem amb la realitat.
Realitat vs. Aparença
D'altra banda, tenim l’aparença. A partir d’aquest concepte, ens podem preguntar si el que veiem o el que ens expliquen és una aparença o és la realitat. Si és una aparença, doncs haurem de desvetllar quina és la veritable realitat i que no ens enganyin amb una imatge d’una aparença, que és una imatge fictícia que ens donen.
Visions Metafísiques de la Realitat
Hi ha dos tipus de pensadors: uns que defensen que només hi ha un tipus de realitat, que són els que defensen la metafísica monista, i els que consideren que existeixen més d’un tipus de realitat, que són els que defensen una metafísica pluralista.
Els Criteris de la Veritat
Com Distingir Veritat i Falsedat?
Quins criteris podem fer servir per distingir la veritat de la falsedat? Com podem distingir una idea vertadera d’una falsa? A partir dels criteris de la veritat, que són els que estableixen les característiques que ha de tenir una idea perquè pugui ser considerada vertadera.
Criteris Principals de la Veritat
- Criteri de Correspondència: Considera que una proposició o afirmació és vertadera quan hi ha una adequació entre allò que diu la proposició i la realitat a la qual es refereix. (És a dir, que la frase té sentit en relació amb el fet o cosa que explica).
- Criteri d'Evidència: Considera que una proposició o afirmació és vertadera quan resulta absolutament impossible dubtar-ne. (Exemple: A és A).
- Criteri de Coherència: Es considera que una afirmació o proposició és vertadera quan no entra en contradicció amb altres que s’han acceptat anteriorment com a vàlides. (Per exemple, ens diuen alguna cosa però es contradiu amb alguna cosa que ja van dir i que era certa).
- Criteri de Dogmatisme: Considera que la proposició és 100% certa i no es posa en dubte.
- Criteri de Relativisme: Considera que la veritat no és absoluta i que pot variar segons la cultura o els pensaments de la persona.
- Criteri de Perspectivisme: La proposició depèn del punt de vista de cada persona, però no vol dir que tots els punts de vista siguin vàlids.
- Criteri d'Escepticisme: No es creu res, diu que és impossible saber si existeix o no una veritat absoluta, tot ho posa en dubte.
Relativisme (Corrent Filosòfic)
Corrent que considera que no existeixen veritats absolutes, però sí que podem parlar de veritats relatives. Encara que no puguem saber si són absolutament vertaderes, sí que podem dir que són probablement vertaderes.
Reflexions sobre la Percepció de la Realitat
Percepció i Subjectivitat
La realitat és tot allò que ens envolta, però entendre-la no sempre és fàcil. Cada persona la percep d’una manera diferent, i això ha portat la filosofia a preguntar-se: existeix una realitat única i objectiva, o tot depèn de com la veiem?
Alguns pensadors creuen que la realitat és independent de nosaltres, que el món existeix tal com és, encara que no el percebem. Altres, en canvi, diuen que la realitat depèn de la nostra ment, ja que només podem conèixer el que sentim i pensem. Per exemple, quan somiem, tot sembla real fins que ens despertem. Això vol dir que el que percebem és sempre cert?
Els Sentits i l'Engany
També hi ha el problema dels sentits: a vegades ens enganyen. L’aigua pot semblar blava, però en realitat és transparent. Un pal dins l’aigua sembla trencat, però sabem que no ho està.
La Cerca de la Realitat Última
Això ens porta a dubtar: podem confiar en el que veiem? La ciència i la filosofia intenten descobrir què és real de veritat. Potser mai tindrem una resposta definitiva, però preguntar-nos sobre la realitat ens ajuda a entendre millor el món i a nosaltres mateixos.