Factors de risc cardiovasculars i beneficis de l'exercici físic
Clasificado en Deporte y Educación Física
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,4 KB
Factors de risc cardiovasculars
En primer lloc, descriurem els factors de riscs cardiovasculars modificables:
- Obesitat (augmenta el risc de patir malalties cardiovasculars)
- Dislipèmies o anomalies del metabolisme lipídic (alteració dels nivells de lípids a la sang per un excés de colesterol dolent o de triglicèrids)
- Hipertensió arterial (HTA, quan la pressió és més alta de lo normal)
- Tabaquisme (provoquen microlesions a les membranes)
- Diabetis mellitus
- Sedentarisme
- Factors psicosocials
En segon lloc descriurem els factors de risc no modificables:
- Sexe
- Edat
- Menopausa (més risc)
- Antecedents familiars (les malalties cardiovasculars no són hereditàries, però sí que hi pot haver gens que condicionin la salut cardiovascular d’un individu).
Descriu dos beneficis metabòlics i dos cardiovasculars de l’exercici físic
Beneficis metabòlics:
- Redueix la producció de lactat durant la realització d’un exercici físic per un determinat grau d’esforç
- Potència la utilització d’àcids grassos com a substrat energètic per a la realització d’un determinat grau d’esforç i permet estalviar glicògen muscular. Si millorem la capacitat oxidativa millorarem la capacitat d’utilitzar àcids grassos, i per tant les reserves de glicògen no es gastaran tan ràpidament
Beneficis cardiovasculars:
- Reducció dels factors de risc de les malalties cardiovasculars
- Disminució de la mortalitat i morbiditat en la malaltia coronària (dipòsit/formació de plaques d’ateroma a les artèries coronàries)
Descriu dos contraindicacions absolutes i dos relatives per a l’esport
Absolutes:
- Arítmia ventricular no controlada: és una situació molt greu, pas previ a una fibril·lació (les fibres del cor van descoordinades i es contrauen a destemps, per tant no permet expulsar sang)
- Angina inestable (dolor provocat per la isquèmia de miocardi, no arriba prou oxigen al miocardi)
Relatives:
- Malalties cròniques controlades (asma, emifesma, HTA): mentre això estigui descontrolat evitarem fer exercicis a alta intensitat.
- Aneurisme ventricular, no pots fer exercicis intensos, però sí exercicis a baixa intensitat. Un aneurisme de l’aorta seria una contraindicació absoluta, però un aneurisme ventricular no, sempre que sigui a baixa intensitat.
Mort sobtada en l'esport. Causes més freqüents segons edat i sexe
L’esport no mata però una patologia pot produir la mort quan practiquem esport, per tant direm que l’esport és un desencadenant però no la causa.
Mort sobtada és aquella que apareix de forma inesperada, de forma natural no traumàtica i que succeeix en un període curt de temps i els símptomes de la qual apareixen durant o en l’hora següent de la pràctica. Segons edat les causes més freqüents són: -Menors de 35, miocardiopatia arritmogènica. -Majors de 35, malaltia ateromatosa coronària. -D’11 a 45, miocardiopatia hipertròfica. Segons el sexe: -En homes: malaltia ateromatosa coronària, miocardiopatia arritmogènica i miocardiopatia hipertròfica. -En dones: miocardiopatia hipertròfica, anomalia coronària.
Taules de Framingham.
Què són? Per a què són útils? Quines variables fan servir?
Són varies taules on apareixen dades de diferents estudis per calcular el risc de patir malalties coronàries. Les variables que s’utilitzen són: el sexe, l’edat, si són fumadors o no fumadors, si són diabètics o no, si tenen PAS o no i colesterol, HDL.La Organización Mundial de la Salud ha elaborado una guía que integra los factores de riesgo para predecir un evento cardiovascular en los 10 años siguientes a la evaluación del enfermo. El estudio Framingham permitió́ identificar factores de riesgo mayores (hábito de fumar, hipertensión arterial, niveles elevados de colesterol total, bajos niveles de HDL colesterol, aumento de lipoproteína de baja densidad, diabetes mellitus y edad avanzada) y factores de riesgo no mayores (obesidad, sedentarismo, antecedentes familiares de enfermedad coronaria prematura, hipertrigliceridemia y aumento de la lipoproteína A).