Fases del part i ferides: detalls i tractament
Clasificado en Medicina y Ciencias de la salud
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,06 KB
Fases del part imminent
Dilatació: l’inici de les contraccions de part, dilatació del coll de l’úter i descens del cap del fetus pel canal del part. Expulsió: sortida del fetus. Enllumenament: sortida de la placenta un cop finalitzada la sortida del fetus. Detalls a tenir en compte: Quan el nadó és petit s’ha de tenir en compte perquè es rellisca a l’hora d’agafar-lo. Donar-li calor ràpidament. Mirar si ha sortit la placenta. Ferides: Una ferida és una lesió per una agressió o traumatisme en què es produeix una alteració en la integritat de la pell i en les parts toves de la pell. Els agents que produeixen les ferides poden ser de diferent origen: físics (talls, cremades i cops), agents biològics (bacteris, virus i fongs), agents químics (àcids). La gravetat de la ferida pot ser lleu o greu. La gravetat es mesurarà en funció de factors com la profunditat, si hi ha contaminació, si és oberta o tancada, o si el mecanisme que ha causat la ferida queda dins el cos. Tipus de ferides segons la forma: Tallant o incisa (per un objecte tallant), Punxant, Raspadura (objectes amb dents o superfícies àsperes), Contusa (per l’impacte d’un objecte: vores irregulars i acompanyades d’un hematoma)
Les ferides poden ser obertes o tancades. En les obertes podem observar la separació de la pell. En les tancades no hi ha lesió aparent, però hi ha hemorràgia a sota la pell, a cavitats o vísceres. Tipus de ferides segons la profunditat: Superficial: es travessa la pell, Profunda: es travessa el teixit subcutani, Penentrant: penetra una cavitat, sigui la boca, vagina o ull, Perforant: quan travessa el cos. Cicatrització de la ferida: Aguda: l’organisme és capaç de tancar en el temps esperat, Crònica: l’organisme no pot tancar la ferida (pot ser per la profunditat o per la inflamació). REQUEREIX D’INTERVENCIÓ MÈDICA (PUNTS O TRACTAMENT) PER A PODER CURAR.
Què fem davant d’una ferida? Ens netegem les mans amb aigua i sabó o un limpiador antibacterià per a prevenir una infecció. Després, netegem completament la ferida amb aigua i sabó neutre. Hem de parar la hemorràgia. Secar la pell. Tapem la ferida amb gases (evitem el cotó o el paper per a que no puguin quedar restes a l’interior) Vacuna antitetànica: La vacuna per al tètanus és important ja que aquest entra al cos a través de calls o ferides.
Hemorràgies: És la pèrdua de sang. Pot ser extern o dins del cos. Pot passar quan ens fem un tall o ferida, o quan ens lesionem un òrgan intern. Hemorràgies segons el tipus de vas sanguini: Hemorràgia capil·lar: la més freqüent i menys greu. Cabal discontinu i pressió baixa. Hemorràgia venosa: sang vermella fosca. Surt amb abundància. Hemorràgia arterial: sortida abundant i intermitent de sang vermella brillant. Segons la localització de la sang: Externa: sang que surt a l’exterior a través d’una ferida, Internes: la sang no flueix a l’exterior i s’acumula sota la pell, Exterioritzades: internes que surten a l'exterior a través d'un orifici corporal, com a oïda, nas, boca, anus, vagina…
Com actuar segons on es localitza: Externa: 1. Realitzar una compressió directa 2. Aplicant gases sobre la ferida i fent pressió forta. La pressió directa es pot substituir per un embenatge quan la ferida pari de sagnar, quan la superfície sigui àmplia o si hi ha més ferits per a atendre. Si l'hemorràgia es produeix en les extremitats, s'ha d'elevar la part lesionada per sobre del cor. Si sagnen els membres superiors, farem pressió amb el palmell de la mà sobre l'artèria braquial o humeral, Si el sagnat es produeix en els membres inferiors, pressionarem amb el taló de la mà en l'engonal, sobre l'artèria femoral. Com parem el sagnat? Col.locar un drap net sobre la ferida, fent pressió constant fins que el sagnat és detingui. Ha de ser controlada rapidament, perquè si la pèrdua és molt abundant pot ocasionar xoc o mort. Interna: si és capil.lar, basta aplicar fred local sobre la pell (protegint-lo amb un drap o gasa ja que el fred contrau els vasos sanguinis). Si és venosa o arterial haurem de translladar a l'hospital. Exterioritzada: Otorragia: No hem de intentar detenir-la, ja que si no deixem que surti la sang s'acomula a l'interior del crani, tombem a l'afectat al costat pel qual es produeix la hemorràgia, traslladar a l'hospital. Epistaxis: Asseiem a l'afectat i el col´loquem amb el cap inclinat cap endevant, comprimir amb dos dits les fosses nassals durant almenys 5 min, si l'hemorragia és molt gran haruen de taponar l'orifici amb una gasa amb aigua oxigenada.