Fases de la Lectura: Logogràfica, Alfabètica i Ortogràfica
Clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,11 KB
Currículum
El currículum destaca la importància de l'expressió en l'ésser humà. Per això, és necessari oferir des de l'escola els mitjans i materials apropiats per a poder manifestar-se a través dels diferents llenguatges. També subratlla que l'apropiació del sistema d'escriptura és la porta d'entrada a la societat cultural alfabetitzada. L'aula d'Educació Infantil ha de ser el context alfabetitzador que faciliti a la xiqueta i al xiquet el contacte amb el codi escrit i els ajudi a valorar-lo, descobrir-lo i utilitzar-lo. A més, indica que la iniciació al codi escrit va íntimament lligada a un acostament a la literatura.
Mètodes Personalitzats
En els mètodes personalitzats, l'adquisició de tècniques es converteix en un objectiu secundari. L'elecció dels mètodes es basa en les necessitats, el gust i l'experiència del xiquet. Per aquesta raó són denominats personalitzats, ja que el mètode es definirà en funció dels aprenents. L'objectiu principal és atendre l'infant i els seus interessos, concebent la lectura i l'escriptura com una condició essencial per al seu desenvolupament.
Tipus de Lletra
Per a iniciar-lo en l'escriptura, serà més adequat presentar-li grafies clares i fàcils de comprendre. El model més senzill és la lletra de pal, perquè aconsegueixi resultats abans. Però no només ha d'aprendre la lletra de pal; també ha d'aprendre a escriure amb la lletra lligada quan estigui en l'etapa alfabètica, basant-se en la idea que s'escriu més ràpid. Per tant, seria interessant que aconseguíssim aquest domini en ambdues.
Fases de la Lectura
Fase Logogràfica
Els infants comencen a reconèixer globalment algunes configuracions gràfiques i estableixen relacions entre el llenguatge escrit i el llenguatge oral. Aquesta etapa es caracteritza perquè el xiquet o xiqueta mostra interès per l'escriptura que envolta el seu dia a dia i, encara que no és capaç de descodificar paraules per si sol (aprenen paraules gràcies a la seva memòria visual), reconeix paraules gràcies al significat que li han proporcionat anteriorment, com per exemple, el seu propi nom o diferents logotips de productes. Per tot això, l'infant necessita que un adult o lector expert li resolgui els seus dubtes. Estableix hipòtesis a partir del context, del format i dels dibuixos, sempre que realitzi anteriorment una recerca d'informació.
Comencen a imitar l'acte de llegir dels adults: obren el llibre, passen els fulls, etc., de vegades fins i tot un text que han memoritzat amb anterioritat. Aquesta actitud enfront d'un llibre, és a dir, la imitació, els motiva cap a la lectura, interioritzant així un acte que han vist desenvolupar diàriament per part dels adults.
Fase Alfabètica
En aquesta etapa, s'adquireix la consciència fonològica, la qual permetrà que els xiquets descodifiquin els signes escrits. Per consciència fonològica entenem la capacitat d'un subjecte per adonar-se que la paraula parlada consta d'una seqüència de sons bàsics. Els xiquets són capaços d'unir fonemes que es presenten de forma separada amb l'objectiu de construir un significat. A més, són conscients que cada paraula té un ordre concret de lletres. És a dir, aprenen a transformar les lletres en sons, relacionant-les al mateix temps amb el seu signe gràfic.
No obstant això, a l'inici d'aquesta fase, els xiquets acostumats a llegir per l'etapa logogràfica, confonen lletres semblants, com la d, b, p o q, i de vegades poden no distingir paraules formades per les mateixes lletres però en diferent ordre. En el moment en què l'infant descobreix el funcionament del codi escrit, mostra més interès per la descodificació de paraules que per saber-ne el significat, ja que se sent més motivat per poder desxifrar per ell mateix. A més, el xiquet comença a donar sentit als sons de les lletres ordenades i a observar que després de desxifrar els textos pot oralitzar-los. Aquesta etapa es caracteritza per un gran augment de l'autonomia del xiquet, però encara no es considera que sàpiga llegir ja que, tot i que ha descobert el funcionament del sistema d'escriptura alfabètic (lletrejar els textos escrits, donar-li un valor sonor a cada lletra), no és capaç d'establir i satisfer objectius en la lectura.
Fase Ortogràfica
En aquesta etapa comença un reconeixement global del text per part dels infants. Pel que fa a l'estratègia ortogràfica, els xiquets i xiquetes són capaços d'identificar instantàniament els morfemes i guiar-se per les característiques semàntiques i sintàctiques dels enunciats, ja que les habilitats alfabètiques no són suficients. A diferència de les fases anteriors, el que incita el lector a llegir és la recerca del significat i no només reconèixer un conjunt de lletres representant un objecte. A més, els xiquets i xiquetes, que han acumulat prou coneixement relacionat amb l'ortografia de les paraules, són capaços de processar paraules o frases familiars com si fossin unitats sense haver de tornar a descodificar les lletres d'aquestes paraules, és a dir, sense haver de lletrejar cada paraula.
D'altra banda, la lectura global i la descodificació es donen en tots i cadascun dels lectors; el que canvia és el pes que es concedeix a cadascun d'aquests processos en funció de les característiques del text i del grau d'aprenentatge del lector. Per això, hem de diferenciar entre lectors principiants, els quals desxifren la totalitat del text i únicament llegeixen globalment les paraules més familiars, i els lectors experts, els quals llegeixen globalment i només descodifiquen les paraules que desconeixen o que presenten trets impropis de la llengua en què s'està llegint.
Per concloure, hem de recordar que els infants tenen diferents ritmes d'aprenentatge, per la qual cosa no necessàriament passen per aquestes tres fases. Això és degut al fet que el procés depèn de factors com les experiències lectores que els xiquets viuen i el mètode que s'utilitza.