Feixisme: legislació, elements i casos a Itàlia i Alemanya
Clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,01 KB
Legislació racial
- Boicot a negocis jueus, metges i advocats. (Llei per a la prevenció de naixements amb tares hereditàries)
- Esterilització i castració de gitanos, lleis de Nuremberg
- Internament d'homosexuals en camps de concentració
- Setmana de la neteja gitana (12-18 juny)
- Prohibits matrimonis i relacions extraconjugals entre jueus i súbdits de sang alemanya o assimilada
- Prohibit que jueus contractin com a treballadores de la llar dones de sang alemanya de menys de 45 anys
- Prohibit que jueus enarborin els colors nacionals
Elements del feixisme
- Rebuig de la il·lustració, la democràcia, el parlamentarisme i el pluralisme polític
- Era totalitari, antiliberal i anticomunista
- Característiques: obediència a líder carismàtic, exaltació de l'estat, ús sistemàtic de violència, defensa de la societat totalitària, nacionalisme exacerbat amb component racista, mobilització i organització de masses
Itàlia
1922: Mussolini canvia la llei electoral i convoca noves eleccions, obtenint majoria absoluta després d'atacar a partits d'esquerres. L'oposició denuncia la violència dels feixistes i Matteotti és assassinat. 1925: s'instaura la dictadura feixista: supressió de la democràcia, dels drets constitucionals, empresonament de l'oposició, dissolució del parlament i Mussolini concentra tots els poders. El govern de Mussolini promou el dirigisme econòmic basat en l'explotació dels propis recursos.
El govern italià va prendre mesures per augmentar la producció agrícola i industrial, la producció es va plantejar des d'un punt de vista militarista encarregada per l'estat. Aquesta política econòmica dona grans beneficis als empresaris però no als obrers. L'estat controlava i dirigia la societat mitjançant l'afiliació al partit i als sindicats. Els nens estaven obligats a "Opera Nazionale Balilla" i els adults a "Dopolavoro".
Alemanya
Es converteix en un règim totalitari. 1933: limitació del dret de reunió i llibertat de premsa. Es produeix l'incendi del Reichstag i s'acusa els comunistes. Es convoquen eleccions i el partit nazi guanya. Forma el govern amb dos partits petits i això li permet aprovar una llei de plens poders i aconsegueix poder absolut.
Mesures del govern nazi: ilegalització de partits, unificació dels Länder, reforçament de la repressió, eliminació de la dissidència dins del partit, conquesta de l'espai vital i Hitler és nomenat cap d'estat.
L'objectiu era convertir el país en una gran potència industrial. Economia dirigida pels plans quinquenals que preparen el país per a la guerra, anava encaminada a la plena autosuficiència econòmica i l'estat va invertir en obres públiques i controla els preus. Els resultats van ser que Alemanya es va convertir en la primera potència mundial però amb un consum molt baix, s'aconsegueix la plena ocupació però no hi havia drets laborals.