Els Feliços Anys Vint: Causes i Conseqüències de la Crisi del 1929

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,63 KB

Els Feliços Anys Vint

1.1 Els EUA, primera potència mundial

CAUSES:

  1. La venda d'aliments, armes i productes industrials als aliats va estimular el creixement econòmic i la supremacia comercial americana.
  2. La producció agrícola era molt elevada i la producció industrial representava el 45% del total mundial.
  3. Els Estats Units eren els creditors principals del món com a conseqüència dels préstecs de guerra atorgats als contendents europeus.
  4. Aquest país havia aconseguit acumular la meitat de les reserves mundials d'or, i el dòlar es va convertir en una moneda de canvi sòlida.
  5. La banca americana es va consolidar com la principal inversora, i Nova York es va convertir en la primera plaça financera mundial.

1.2 L'American Way of Life: Model de vida americà

Es fonamentava en el consum individual de béns i en el desenvolupament dels mitjans de comunicació: premsa, revistes i ràdio, que es van utilitzar com a mitjà de publicitat i d'adoctrinament social. Una manera més desimbolta de vestir i corrents musicals innovadors (jazz, charleston, blues).

2. La Crisi del 1929 i la Gran Depressió

2.1 El Crac Borsari del 1929

Quan es va enfonsar la borsa de Nova York, va arrossegar en la caiguda tota l'economia americana. CAUSES de l'enfonsament de la borsa:

  1. La sobreproducció: La producció va créixer més ràpidament que la demanda i les fàbriques produïen més del que podien vendre. L'acumulació d'estocs va fer baixar els preus (deflació) i moltes empreses van fer fallida i van tancar les portes. L'atur obrer es va estendre i, com que la població tenia menys capacitat de compra, el consum encara va disminuir més, i la situació es va agreujar.
  2. L'especulació borsària: Durant els anys de prosperitat econòmica, molts americans van invertir en borsa. L'augment de la demanda de les accions va fer pujar molt el preu i va generar grans expectatives de guanys que no responien al creixement real dels beneficis de les indústries (bombolla especulativa).

El Dijous Negre

Molts accionistes eren conscients que el preu de les accions era més alt que el seu valor real, i la desconfiança es va estendre entre els inversors. El 24 d'octubre del 1929 (Dijous Negre), una gran onada de pànic va afectar la borsa de Nova York: tothom volia vendre les seves accions i ningú volia comprar. Es van posar a la venda tretze milions de títols, que no van trobar comprador. Aquesta gran oferta d'accions va fer que el preu caigués en picat, fet que va provocar l'enfonsament de la borsa.

2.2 La Gran Depressió

  1. El crac de la borsa va precipitar una crisi bancària, perquè la banca no va poder atendre tots els clients que volien treure els seus doblers. Molts bancs van tancar per manca de liquiditat, en no poder cobrar els préstecs concedits a particulars i empreses.
  2. La crisi es va estendre a tots els sectors de l'economia, fet que va provocar una recessió econòmica generalitzada. Davant de l'augment de l'atur i del convenciment que s'acostaven temps difícils, el consum va disminuir i moltes fàbriques van tancar perquè no podien vendre la producció.
  3. El nombre d'aturats va augmentar a tretze milions l'any 1932, i moltes famílies van caure en la misèria i van recórrer als ajuts públics.
  4. Des dels Estats Units, la crisi es va estendre a la resta del món, perquè els bancs nord-americans van retirar els capitals dipositats a Europa i les empreses americanes van disminuir les inversions en aquests països.

Entradas relacionadas: