Feminisme i Violència Domèstica: Anàlisi i Prevenció

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,57 KB

Feminisme

Feminisme: Moviment que neix de la societat civil per defensar l'emancipació de la dona, que s'ha vist, i encara avui es veu, discriminada per raó del seu sexe.

El Feminisme a partir dels anys 70

S'ha estructurat en tres formes bàsiques:

  1. Moviments radicals: (faceta més espectacular del moviment feminista, defensen la confrontació entre els sexes, alguns partits defensen el lesbianisme com la millor opció sexual per a les dones, mentre que uns altres consideren que la dona és una classe social oprimida, representat a Espanya pel Partit Feminista, que va crear Lidia Falcón el 1979)
  2. La tendència feminista socialista: (aquesta corrent considera que els problemes que afecten a les dones no haurien de separar-se dels altres problemes de marginació que sofreixen les persones en general, s'han d'abordar conjuntament amb aquells que afecten la humanitat)
  3. El feminisme liberal reformista: (pretén obtenir la igualtat de drets per a la dona en tots els camps, centra les seves accions en la defensa dels interessos de la dona com a ciutadana, mare i consumidora; a Espanya està representada per les associacions de Dones Conservadores)

Violència Domèstica

Violència Domèstica: Conjunt d'accions de maltractament que pateix la dona en l'àmbit familiar. Rep el nom de "domèstica" atès que s'esdevé a casa. L'ONU va definir la violència contra la dona com tot acte de violència sexista que té com a resultat possible o real un dany físic, sexual o psíquic, incloses les amenaces, la coerció o la privació arbitrària de llibertat, ja siga que passe en la vida pública o privada.

Prevenció: Responsabilitat de Tots

  1. Erradicar les falses creences que alimenten el mite de la inferioritat de la dona.
  2. Els mitjans de comunicació (premsa, ràdio, TV...) han de col·laborar eficaçment en la lluita contra la violència domèstica.
  3. L'estat i les organitzacions de la societat civil han d'assumir les seves respectives responsabilitats en aquestes qüestions.

Diferència vs. Desigualtat

Diferència: Qualitat o característica que distingeix una persona d'una altra (naturals, universals, intocables, innates, no es pot canviar).

Desigualtat: Diferència de tracte o privilegis que donem a unes persones sobre unes altres a partir de les diferències (social, particular, es pot canviar, s'aprèn o s'adquireix).

Entradas relacionadas: