Fenòmens migratoris: causes, rutes i impacte a Catalunya i Espanya
Clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,07 KB
Fenòmens migratoris
Les migracions avui
Els corrents migratoris actuals afecten tots els països del planeta, ja siguin emissors o receptors de població.
Un dels fenòmens que facilita les migracions és la globalització (transports, mitjans de comunicació, conflictes, etc.).
Tipus d'emigrants
Segons la formació:
- Qualificats: Persones amb estudis superiors que es veuen amb la necessitat d'emigrar per la manca d'oportunitats segons la seva formació.
- No qualificats: Persones amb un baix nivell de formació que, en arribar al país receptor, només poden fer feines poc qualificades.
Segons la situació laboral o política:
- Legalitzats: Estan en una situació legalitzada, amb permís de treball o residència.
- Indocumentats (sense papers): És la majoritària, difícil de controlar i, un cop al país receptor, estan en situació irregular.
- Refugiats: Persones que han obtingut l'asil en el país receptor a causa d'una situació complicada en el seu país d'origen.
Segons l'àmbit de desplaçament:
- Nacionals o interiors: Quan es fa un canvi de residència dins d'un mateix país o dins d'un espai de lliure circulació de persones.
- Internacionals o exteriors: Les persones que han de travessar fronteres per anar a viure/treballar en un altre país.
Causes dels desplaçaments
El 1965 hi havia 75 milions d'emigrants, el 2010, 214 milions.
Factors d'expulsió:
- Econòmics
- Polítics
- Mediambientals
- Socioculturals
Factors d'atracció:
- Oportunitats laborals
- Alt nivell de vida
- Generalització de l'estil de vida occidental
- Llengua
Les rutes de les migracions
- Sud a Nord: Àfrica a Europa o d'Amèrica Llatina cap als Estats Units. Regions en vies de desenvolupament cap a regions desenvolupades. Mà d'obra poc qualificada i mal pagada. Immigració de persones sense papers.
- Est a Oest: Est d'Europa o antics països de l'URSS cap a Europa. Sobretot a partir de l'entrada d'aquests països a la UE. Persones qualificades.
- Sud d'Àsia cap al Pròxim Orient: Mà d'obra poc qualificada que es dedica a la construcció.
- Entre països desenvolupats: Formació, qüestions professionals, personal qualificat, jubilats.
- De l'antiga colònia cap a la metròpoli: Mostra la influència econòmica i cultural que encara té la metròpoli (neocolonialisme).
Països emissors: Xina, Índia, Pakistan, Filipines, sud-est asiàtic, Amèrica Llatina, Magrib i Àfrica subsahariana.
Països receptors: Amèrica del Nord, Europa occidental, països del Golf, Austràlia i Japó.
Conseqüències de les migracions:
- Econòmiques: Font d'ingressos pels països d'origen. Mà d'obra jove i que molts cops es dedica a feines mal pagades. Impostos. Contribueixen a pagar les pensions.
- Socials: Persones amb alta qualificació que milloren el país receptor. Augmenta la natalitat i frena l'envelliment de la població dels països desenvolupats.
- Culturals: Incentiva la diversitat cultural.
Les migracions a Catalunya i a Espanya
Històricament, Espanya ha estat un país emissor d'immigrants, fins a l'última dècada dels 90 i fins a l'esclat de la crisi.
A finals del segle XIX i inici del segle XX, molts espanyols anaven cap a l'Amèrica Llatina.
A partir de la dècada dels 60, l'emigració espanyola es va dirigir cap als països més industrialitzats d'Europa.
Les emigracions interiors a Espanya van començar amb la industrialització, a finals del segle XIX. Èxode rural. Destinació: Catalunya i el País Basc.
A partir de la dècada dels 60, l'emigració va començar a ser massiva. Destinació: Barcelona, València, País Basc i Madrid.
Entre 2000 i 2001 augmenta un 48,4%. Entre 2001 i 2005 es va triplicar. A partir del 2005 el ritme s'atura i actualment Espanya està perdent població.
A finals dels 90 i inici del 2000, Espanya va patir un gran creixement econòmic, en què hi havia una gran oferta de mà d'obra poc qualificada.
- Immigració econòmica i laboral: Cerca d'unes millors oportunitats laborals i de millora de qualitat de vida. Regions en vies de desenvolupament.
- Immigració de tipus residencial: Jubilats, sobretot a la costa.
- Immigració d'alt nivell professional i estudiants: Persones de països desenvolupats i que estan aquí de forma temporal.
A Catalunya hi ha hagut més immigració que a Espanya. La majoria s'ha concentrat a l'àrea metropolitana de Barcelona. Però, com en el cas d'Espanya, a causa de la crisi, el flux migratori s'ha reduït fins a ser negatiu.