Filosofia Moderna: Idealisme, Positivisme i Pensament de Mill

Clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,66 KB

Idealisme Alemany: Raó Infinita i Mètode Dialèctic

L'Idealisme Alemany introdueix un nou concepte de racionalitat: la *Raó Infinita*, absoluta i creadora (Jo, Esperit, Idea). El seu *caràcter històric* es manifesta en un desenvolupament que progressa mitjançant un *procés dialèctic*, en què s’assumeix el passat i es reconcilien totes les contradiccions.

Es redefineix la relació entre filosofia, ciència i religió. La *filosofia* torna a ser *sistemàtica* i *metafísica*, descobrint el *nou mètode dialèctic* i posicionant-se per sobre de la ciència, la qual deixa de ser considerada un model. La *metafísica* és la *ciència* per antonomàsia, i la *religió* és concebuda com una expressió imperfecta de la metafísica.

Positivisme: La Ciència com a Guia i Agnosticisme

El Positivisme, sovint anomenat el *Romanticisme de la ciència*, pretén *atenir-se als fets*. Proclama la *ciència com a model de la racionalitat* i la *ciència com a guia única de la humanitat*. Rebutja com a *incognoscible* tot allò que estigui més enllà dels fets, adoptant un *agnosticisme* radical. Confia plenament en un *progrés indefinit* de la humanitat a través del coneixement científic.

John Stuart Mill: Obres Clau

  • Sistema de la lògica
  • Sobre la llibertat
  • Utilitarisme

Marc Ideològic de John Stuart Mill

Àmbit Cognoscitiu: Empirisme

Cap veritat no pot ser establerta racionalment si no és a través de l’observació. Noves observacions sempre poden, en principi, variar una conclusió basada en altres anteriors.

Àmbit Antropològic: Individualisme

L’individu és considerat la realitat humana primera i última.

Àmbit Sociopolític: Liberalisme

L’exercici de la llibertat individual és la condició de possibilitat per al complet desenvolupament humà.

Àmbit Ètic: Utilitarisme

El principi d’*Utilitarisme* o de la *Màxima Felicitat Possible* és el principi moral fonamental.

El Principi Empirista i la Llibertat d'Opinió

La regla que noves observacions sempre poden, en principi, variar una conclusió basada en altres anteriors és vàlida en les lleis de la física, inclús en les lleis de la lògica i la matemàtica. Per tant, amb més raó encara en camps *ideològics* –com l'ètica, la política, la religió o la història–; en tot camp dels assumptes humans, en definitiva, on només regna la probabilitat i on no preval cap certesa científica. En aquests àmbits *ideològics*, **a menys que es permeti tota llibertat d’opinió i de discussió, res no pot ser establert racionalment**.

Entradas relacionadas: