Fisiologia de l'Aparell Renal: Formació de l'Orina

Clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,65 KB

Anatomia de l'Aparell Renal

Parts de la Nefrona

- El túbul contornejat distal, que està més lluny.

- Uns segments rectes que formen una U denominada Nansa de Henle: branca descendent de la nansa de Henle, branca ascendent de la nansa de Henle.

3. Finalment trobem el tub col·lector, que s'encarrega de recollir l'orina de diferents nefrones i conduir-la cap a la papil·la de la piràmide de Malpighi.

Vies Urinàries

- Urèter: tub de 25 cm de múscul llis. Funció: condueix l'orina des del ronyó fins a la bufeta. Recobert internament per una capa mucosa.

- Bufeta de l'orina: bossa de paret muscular (múscul llis) anomenat múscul detrusor. Recoberta internament per una capa mucosa. Funció: magatzem d'orina (300-350 ml). Connecta l'urèter amb la uretra a través de l'esfínter uretral intern.

- Uretra: tub curt (dones 3,5-5 cm, homes 15-20 cm) recobert internament per una capa mucosa. Funció: connecta la bufeta (esfínter uretral extern) amb l'exterior a través del meat urinari (orifici de sortida).

Trobem 2 esfínters: esfínter uretral intern: control involuntari. Esfínter uretral extern: control voluntari.

Fisiologia de l'Aparell Renal

Formació de l'Orina

Funció de l'orina: eliminar substàncies tòxiques i de rebuig, mantenir la concentració de substàncies en equilibri (aigua, sals).

La sang a través de capil·lars arriba a la nefrona, que la filtra separant-ne les substàncies de rebuig i s'encarrega de formar l'orina. Es duu a terme en 3 passos:

  1. Filtració del plasma sanguini: el plasma és filtrat a la nefrona i se n'extreu urea, creatinina, àcid úric i potassi. Es filtren 180 l/dia.
  2. Reabsorció d'aigua i molècules petites: entrada de substàncies de l'orina a la sang: 99% de l'aigua i la glucosa, quasi tot el sodi (Na) i alcohol (Cl), ions, glúcids petits, aminoàcids i proteïnes petites, urea i creatinina (una part), bicarbonat.
  3. Excreció activa de molècules: sortida de la sang a l'orina de potassi, protons i amoni, que fa que l'orina tingui pH bàsic.

Aquesta orina formada a la nefrona surt pel tub col·lector i a través de la papil·la surt de la piràmide de Malpighi cap al calze menor, calze major, pelvis renal i cap a l'urèter.

Composició de l'Orina

Aigua 95%, urea, àcid úric, creatinina, amoníac, glucosa, proteïnes, sals.

Entradas relacionadas: