Fonaments de l'Economia i l'Empresa: Conceptes Clau
Clasificado en Economía
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,69 KB
Fonaments de l'Economia i l'Empresa
L'economia és l'activitat humana que consisteix en la producció, distribució, intercanvi i consum de béns i serveis.
El sistema econòmic és la manera en què s’organitza l'economia d'un territori determinat, és a dir, és el mecanisme que determina què es produeix, com es produeix i com es distribueix la producció entre la població. Històricament només hi ha hagut tres tipus de sistemes econòmics: els que es basen en la tradició, el sistema d'economia autoritària o planificada i el sistema d'economia de mercat.
Activitat empresarial: conjunt d’esforços materials, econòmics i humans que organitzats en l’empresa posen a disposició del consumidor, una sèrie de béns i/o serveis, amb un objectiu d’un benefici econòmic.
Quan tirem endavant una empresa hem de tenir clar que cal definir els tres conceptes de forma molt concreta:
- MISSIÓ: és allò que és l’empresa, la raó per la qual es va crear. Quan una empresa defineix la seva missió ho ha de fer pensant a llarg termini, d’una forma realista i creïble. Tota l’organització ha d’estar compromesa amb la missió de l’empresa.
- VISIÓ: és allò que vol ser l’empresa, la seva direcció, en allò que es vol convertir a llarg termini. El propòsit és motivar a tota l’organització a aconseguir els objectius plantejats.
- VALORS: els principis ètics sobre els quals s’assenta la cultura de la nostra empresa. Són els principis que configuren la nostra activitat empresarial. Han de ser una realitat.
CULTURA EMPRESARIAL: La cultura empresarial depassa els límits de l’empresa i és percebuda pel seu entorn, no sempre de la mateixa forma. Aquesta imatge que la societat té de l’empresa és la imatge corporativa.
La Responsabilitat Social Corporativa (RSC), és el compromís de l'organització envers les necessitats dels seus grups d'interès en els diferents àmbits (laboral, acció social, medi…), per mitjà d'una implicació voluntària i solidària més enllà del que estableix la legislació vigent. Els àmbits de la RSC: Bon govern, Governança o Alta Direcció, Personal o Àmbit laboral, Medi Ambient, Comunitat i Acció social, Mercat.
Factors clau dels emprenedors
Factors clau dels emprenedors: iniciativa, creativitat i formació. Definim l’emprenedor com la persona que, aplicant les seves capacitats, converteix una idea en un projecte econòmic concret que genera algun tipus d’innovació i beneficis econòmics i/o socials. Referent al caràcter emprenedor: Ulls oberts i ment activa. Confiança en un mateix. Capacitat per assumir riscos. Constància. Facilitat per relacionar-se, empatia. Voluntat de crear equip.
Factors clau del fracàs
Hi ha alguns factors clau del fracàs:
- Sobre la persona que es compromet a: començar amb un motiu, però sense una motivació, No tenir iniciativa empresarial, No ser un lluitador.
- Respecte a comptar amb socis: Comptar amb socis quan realment es pot prescindir d’ells, Triar socis sense definir els criteris d'elecció…
- Respecte de la Idea de negoci: Creure que l’èxit només depèn de la idea, Endinsar-te en sectors que no t’agradin o siguin desconeguts, No triar un sector atractiu per si mateix.
- Sobre la situació familiar de l'emprenedor: No tenir en compte les necessitats familiars, necessitats materials…
La por al fracàs
Referent a la por al fracàs Un percentatge molt elevat d’idees, productes o empreses no tiren endavant. Aquest fet no ha de desanimar a l’emprenedor. Grans empreses han sorgit després de fracassos. Un dels principals motius del fracàs empresarial és donar-se per vençut massa aviat. A part dels FCF que dèiem anteriorment cal tenir present: S’ha de planificar el desenvolupament de la idea: pla d’empresa. Cal tenir ingressos i recursos suficients. No s’ha de subestimar mai la competència i com pot reaccionar. Cal aportar l’experiència suficient.
Anàlisi de l'entorn
Anàlisi Entorn General: integrat per factors externs sobre els quals l’empresa té escassa o nul·la capacitat d’influència. Afecta a totes les empreses d’un mateix àmbit geogràfic. Les eines més conegudes per fer-lo són els anàlisis PESTEL.
Anàlisi entorn específic. Les cinc forces competitives de Porter. És útil per analitzar el sector concret on opera l’empresa. Afecta a les empreses que pertanyen a un sector o indústria.