Formes de relleu i processos geològics

Clasificado en Geología

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,91 KB

Glacialisme

Va afectar serralades més altes, com els Pirineus, la serralada Cantàbrica, la serralada Central, la serralada Ibèrica i Sierra Nevada. Hi ha dos tipus de glacera:

  • De circ: acumulacions de gel a la capçalera de les valls. El gel i el desglaç trencaven les roques de les parets del circ, les ampliaven i creaven formes escarpades. Quan es fonien, el gel creava llacs petits.
  • De vall: rius de gel que es formen quan el gel acumulat al circ s'escampa al llarg de la vall. Els fragments rocosos eixamplen la vall i donen forma d'aresta. Excaven cubetes a zones de roca menys resistents. Quan el gel es fon, es converteixen en llacs.

Les terrasses fluvials

Són franges planes i elevades situades als marges d'un riu. Es van originar per les alternances climàtiques al quaternari. En els períodes glacials, el cabal del riu és escàs perquè l'aigua es congela a les muntanyes, l'erosió disminueix i diposita materials al llit. En el període postglacial, el cabal augmenta, les temperatures pugen i el gel es fon. L'erosió augmenta i el llit es fa més profund, deixant els materials als marges i creant les terrasses.

Tipus de relleu

Horitzontal o aclinal: quan els estrats són horitzontals i durs i tous, els rius obren valls que separen plataformes àmplies anomenades erms. Tenen un cim horitzontal format per l'estrat dur i una cara formada per una cornisa dura i un flanc còncau que coincideix amb l'estrat tou inferior. S'erosionen ràpidament i es redueixen, convertint-se primer en tossals testimoni i després en tossals residuals. L'espai que separa els erms forma planes suavement ondulades o camps damunt materials tous.

Cuesta o monoclinal: quan els estrats estan inclinats i alternen materials durs i tous, l'erosió crea un relleu en cuestes. S'hi distingeix un dors format per l'estrat dur inclinat i un front amb una cornisa a la capa tova on l'erosió és més ràpida. El retrocés de les cuestes dóna lloc a tossals testimoni i residuals.

Plegat:

  • Apalatxià: es forma a partir d'una antiga serralada herciniana de plecs durs i tous, arrasada i aplanada per l'erosió que experimenta un alçament posterior. Es reactiva l'erosió i crea un relleu que alterna crestes i valls. Les crestes, en els estrats durs, són serres llargues paral·leles d'altitud similar i es separen per valls obertes per l'erosió als materials tous.
  • Jurassià: forma a les serralades joves constituïdes per plecs còncaus i convexos alternativament durs i tous. En els convexos, l'erosió de l'aigua crea valls perpendiculars al cim i valls paral·leles al cim. Quan ha erosionat l'estrat dur dels convexos, es buida ràpidament i forma valls. Les antigues valls còncaus queden alçades i s'inverteix el relleu, reiniciant el cicle.

Entradas relacionadas: