Les fronteres i els conflictes armats al llarg de la història

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,16 KB

Les fronteres

- Són línies imaginàries que impliquen restriccions: circulació de persones, mercaderies, estructures defensives... - Poden coincidir amb accidents geogràfics: rius, muntanyes... - Molts cops no coincideixen amb les diferències ètniques, lingüístiques, culturals... De vegades es reuneixen amb Rússia, com a gran potència mundial, encara que no econòmica. - Frontera segura: EEUU, Insegura: Israel. - Són resultat de la història, del consens i les lluites. No sempre estan fetes pels països implicats. - Estats-tap. Entre països en conflicte. (Ex: entre Xina i la Índia). - Les fronteres que no respecten les nacionalitats creen múltiples problemes: "irredemptisme. Domini d'una potència estrangera (Ex: Trenti). *balcanització. Diversos grups i ètnies dins el mateix país. *problemes de la descolonització. Àfrica. Fronteres sense respectar climes, etnies... Armenis. Entre URSS i Turquia. Kurds. Entre Iran, Iraq, Síria, Turquia.

- Conflictes armats. Visió històrica.

- La forma en què es fa la guerra depèn de cada època, de la cultura i la ideologia del moment, i del país. La guerra actual, amb perill d'aniquilació total, és molt diferent de la d'altres èpoques. Cal constatar el gast creixent en armament (fins les armes de foc, importància de la moral, organització, lideratge... després, de la tecnologia), la conscripció obligatòria, el creixent perill per la població civil creixent importància de la guerra psicològica (publicitat, 5a columna, debilitar la moral...)... Podem observar l'existència de: - Guerres ritualitzades. Societats tradicionals. Ed. Mitjana, Guerres per sobreviure. Migracions, cosacs...

Guerres d'objectius limitats. Saquejar, conquerir un territori.... - De conquesta clàssiques. Requereixen vércor o destruir a l'adversari - Guerres de masses. Volen enfonsar exèrcit i rereguarda de l'adversari. - Guerres sense quarter. De religió, civils, entre cultures molt diverses... Volen aniquilar l'adversari...

Fins S.XV conflicte nòmades-sedentaris. S.XVI. Mundialització dels conflictes, per la conquesta europea.

* Antiguitat: carros i arcs. Infanteria lleugera. Cavalleria: Falange, legió... domini de la infanteria fins al S.IV dc. Invasions germàniques, apogeu de la cavalleria pesada Formes de combat: atac frontal (assiris). envoltar l'enemic, atac i retirada (nòmades. Ex: païts). Enemics: aniquilació total (assiris, romans en ocasions), esclavatge, cohabitació... El tracte sol ser dolent durant la major part de la història (destrucció de ciutats...)

Aixecament de murallades. Gran muralla xinesa, limes romanes. *Bizantins. Arquers muntats i cavalleria pesada. Soldats establerts a la frontera. "Foc grec". Guerra com a últim recurs (diplomàcia...). La guerra no és cavalleresca. Millora de les fortificacions, *Musulmans. Adaptació al desert. *Mongols. S.XIII Disciplina estricta. Engany. Reconeixement. *Turos. Genissars, spahis... *Europa, fi E.Mitjana. Arquers anglesos. Infanteria supera a la cavalleria.. Armes de foc, *Gustau Adolf, Cromwell, Lluís XIV... creixement dels exèrcits, millora de l'artilleria, cavalleria més disciplinada..
*S.XIX. Exèrcits nacionals. Napoleó: cerca la batalla decisiva. Ferrocarril: canvis a la logística. Metralladores, cura dels ferits, importància de l'estat major... Guerres colonials. la G.Mundial: trinxeres, guerra química, aviació. 2a G. Mundial: blitzkrieg. La població civil com a objectiu Guerra nuclear, terrorisme, paper de la propaganda, guerrilles...

- Conflictes armats. Tipus de conflictes.

Arsenal amb un potencial destructiu impressionant. Elevat cost econòmic.

*Conflictes fronterers. Reclamació de territoris per un estat, origen de moltes guerres. De vegades amaguen interessos econòmics, com la guerra del Golf. En el cas dels illots i zones marines, cal considerar recursos submarins, com gas i petroli. Guerres del Golf. 1990. Saddam Hussein envaeix Kuwait. L'ONU autoritza utilitzar la força. Els EEUU, al front d'una coalició internacional, alliberen Kuwait. S'exigeix a Kuwait destruir l'armament químic i nuclear.

- Guerra de les Malvines (Falkland). (1982). - Pakista-India. 1947. Independència. Partició per motius religiosos, matances a moure's la població en els 2 sentits. La separació fou demanada per la "Lliga musulmana" (A.Jinna) front al "Partit del Congrés" (Gandhi, Nehru). - Alsàcia-Lorena.

*Guerres dinàstiques. Disputa del poder polític. *Conflictes ètnics. Entre dues ètnies d'un estat, o estats diferents. - Antisemitisme. - Múltiples casos a Àfrica. - Israel. Protectorat anglès després de la G. Mundial. Moviment sionista, intervenció de colons, 1947. Partició no acceptada pels àrabs, guerra guanyada per Israel. 1967. Atac d'Israel a Egipte, Jordània i Síria. 1973. Guerra del Yom Kippur. Acord de Camp David entre Egipte i Israel (1979)


*Conflictes religiosos.: Iugoslàvia. Estat després de la 1G.Mundial. Diversitat cultural, ètnica i religiosa. 2 GM : els croates (pronazis) s'enfronten als serbis. 1986 Slobodan Milosevic accepta la independència dels altres estat si Serbia es queda tot territori habitat per serbis majoritàriament, no obstant, conserva Kosova, amb majoria albanesa. Després de les eleccions de 1990, no es permet la independència. Invasions serbies contra Croàcia i Eslovènia. Guerra a Bòsnia a partir de 1991, amb intent de neteja ètnica. Pau de Dayton. *Conflictes nacionals. Les Nacions Unides donen drets a les nacions a autodeterminar-se, i a decidir si volen formar un estat. - Canadà. - Espanya. - Irlanda. Territori no conquerit per Roma. 432 predicació de S.Patrici (catòlics). Destaquen els monestirs. 1690 sotmesa per Anglaterra (El Boyne). 1905 Sinn Fein 1920 autogovern 1937 Independència de part del país.

Entradas relacionadas: