Funcionament del Parlament de Catalunya
Clasificado en Derecho
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,63 KB
Abstenció
Opció de vot que significa no pronunciar-se ni en contra d'una proposta.
Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya
Publicació periòdica que recull totes les iniciatives que entren al Parlament o que el Parlament aprova.
Cap de l'oposició
Representant dels grups parlamentaris i dels diputats que s'oposen a la política del Govern.
Competències
Conjunt de funcions públiques sobre unes matèries determinades que té atribuïdes una administració pública o un òrgan administratiu.
Departament de la Generalitat
Unitat en què s'organitza l'Administració de la Generalitat. S'encarrega de gestionar les matèries d'un àmbit determinat.
Diputat o diputada
Membre del parlament elegit pels ciutadans perquè els representi durant una legislatura.
Esmena
Proposta de modificació, de supressió o d'addició que poden fer els diputats i els grups parlamentaris respecte a un projecte o una proposició de llei o respecte a les altres iniciatives que es debaten en el Parlament.
Estatut d'autonomia de Catalunya
Norma institucional bàsica a Catalunya, desenvolupada d'acord amb el que estableix el títol vuitè de la Constitució espanyola. Té rang de llei orgànica.
Grup parlamentari
Formació permanent en què s'agrupen al Parlament els diputats d'un mateix partit polític o coalició electoral. Té la funció de convertir el programa polític d'aquests en iniciatives parlamentàries i en programa de govern. Cada grup té un portaveu que el representa.
Iniciativa
Iniciativa legislativa que poden exercir davant el Parlament les persones que tenen la condició política de catalans, són majors d'edat, estan inscrites en el cens electoral i no estan privades dels drets polítics. Es requereix que tingui el suport d'un mínim de 50.000 signatures.
Llegislatura
Període durant el qual un parlament exerceix els seus poders. S'inicia amb l'elecció dels membres del parlament i acaba amb la dissolució, abans d'unes noves eleccions. La legislatura en el Parlament de Catalunya dura quatre anys a comptar de la data de les eleccions.
Majoria absoluta
Majoria que s'obté quan el nombre de vots supera el nombre corresponent a la meitat més un del nombre total de diputats.
Oposició
Grups parlamentaris que no tenen la majoria parlamentària, per la qual cosa és més difícil que la seva voluntat sigui la que adopti tot el parlament. Aquests grups parlamentaris no formen part del govern.
Partit polític
Agrupació de persones que proposen un model de societat i comparteixen majoritàriament unes mateixes idees. Es poden presentar a les eleccions perquè els ciutadans els votin, amb l'objectiu de poder dur a terme el seu programa de govern com a representants del poble.
Ponència
Òrgan parlamentari format per un grup reduït de diputats o, a vegades, per un sol diputat o diputada. La ponència s'encarrega d'elaborar un informe sobre un projecte o una proposició de llei.
Projecte de llei
Text que conté prescripcions normatives presentat pel Govern al Parlament perquè sigui tramitat i aprovat com a llei.
Sistema electoral proporcional
Sistema segons el qual els escons del Parlament es reparteixen entre les llistes electorals en proporció als vots que ha obtingut cadascuna.
Votació
Acte que permet manifestar la voluntat individual davant de qualsevol proposta. Al Parlament de Catalunya, els diputats poden votar de diferents maneres. La votació pot ser ordinària, per assentiment, per crida o secreta.