Galileu, Newton, Humanisme i Existencialisme: Conceptes Clau
Clasificado en Física
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,55 KB
Galileu Galilei
Galileu Galilei estudià medicina a Pisa, però el 1589 abandonà els estudis mèdics i acceptà una plaça de professor de matemàtiques a la mateixa universitat. Les seves idees, contràries a la física aristotèlica (com és el cas del principi d'inèrcia), i els seus experiments sobre mecànica (velocitat de caiguda dels sòlids, moviment pendular, etc.) li ocasionaren tants retrets dels seus compatriotes, que decidí d'abandonar la Toscana.
Geocentrisme
Geocentrisme: Sistema astronòmic que considerava la Terra com a situada al centre de l'Univers i amb tots els altres astres girant al seu entorn (astronomia, sistema ptolemaic).
Gabriel Marcel
Gabriel Marcel (París, 7 de desembre de 1889 - 8 d'octubre de 1973) va ser un dramaturg i filòsof francès. Sostenia que els individus tan sols poden ser compresos en les situacions específiques en què es veuen implicats i compromesos. Aquesta afirmació constitueix l'eix del seu pensament, qualificat com a existencialisme cristià o personalisme.
Humanisme
Humanisme: Mot que, en sentit propi, designa el fet històric del renovellament dels estudis clàssics que arrelà en la literatura italiana del segle XIV i s'imposà per tot Europa els dos segles següents, contemporàniament a una nova valoració de l'home i del seu paper en el món: el Renaixement.
Humanisme Cristià
L'Humanisme Cristià és una filosofia política que defensa una plena realització de l'home i de l'humà dintre d'un marc de principis cristians. Entre els seus principals exponents es troba Jacques Maritain. És una de les bases primàries del desenvolupament mundial del moviment polític demòcrata cristià, iniciat a Europa i a Amèrica Llatina en la primera meitat del segle XX.
Heliocentrisme
Heliocentrisme: Sistema astronòmic que suposa el Sol situat al centre del sistema solar i que els planetes, amb llurs satèl·lits, els cometes i els asteroides giren entorn del Sol (astronomia, sistema copernicà).
Isaac Newton
Isaac Newton va ser un físic, matemàtic, i filòsof anglès. Descriu la llei de la gravitació universal i les tres lleis del moviment (lleis de la inèrcia), base de la mecànica clàssica. Fou el primer que demostrà que les lleis naturals governen els moviments de la Terra, i del cel. També creà un model matemàtic per a les lleis de Kepler del moviment dels planetes.