Geodinàmica Terrestre: Expansió, Subducció, Volcans i Terratrèmols

Clasificado en Geología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,3 KB

Expansió del Fons Oceànic

En les dorsals oceàniques es crea nova litosfera oceànica, la qual cosa produeix l'expansió de l'oceà i el desplaçament dels continents. Aquest fet, conegut com a expansió del fons oceànic, és observable en la simetria d'edats de les roques que es produeix a partir de les dorsals.

Subducció de Plaques Tectòniques

Si en les dorsals es genera nova litosfera oceànica, hi ha d'haver altres àrees en les quals es compense aquest procés, destruint-la. Si no fos així, aquesta litosfera aniria augmentant les seves dimensions indefinidament. Aquestes àrees de destrucció de la litosfera oceànica són les zones de subducció, que solen localitzar-se al costat de les fosses marines més profundes. En les fosses oceàniques, la distribució dels focus sísmics suggereix que la litosfera oceànica s'introdueix en el mantell, la qual cosa explica l'absència de roques molt antigues en el fons oceànic. La subducció implica la destrucció de litosfera oceànica i dona origen a la formació de serralades com els Andes.

Els Volcans i les Erupcions Volcàniques

Parts d'un Volcà

  • Cràter: És l'orifici pel qual surt el magma.
  • Con volcànic: És l'edifici construït per acumulació entorn del cràter dels materials expulsats pel volcà.
  • Xemeneia: Conducte de sortida del magma que connecta la cambra magmàtica amb el cràter.
  • Cambra magmàtica: Reservori en el qual s'acumula el magma abans de sortir.

Tipus d'Erupcions Volcàniques

L'activitat volcànica pot ser molt violenta, amb fortes explosions i abundants piroclasts, o més tranquil·la, en la qual la lava desborda pel cràter i flueix vessant avall.

  • El contingut de gasos: L'explosivitat augmenta amb l'acumulació de gasos en la cambra magmàtica i en els conductes de sortida.
  • La viscositat de la lava: La temperatura canvia tant la mineralogia com la viscositat del magma.

Quatre Tipus d'Erupcions Principals:

  • Hawaiana
  • Estromboliana
  • Peleana
  • Pliniana

Els Terratrèmols: Causes i Mesura

Els terratrèmols són fenòmens causats per l'alliberament brusc d'energia en forma d'ones sísmiques quan la resistència de les roques és vençuda. Aquests es produeixen principalment en els límits de les plaques tectòniques o en zones properes a aquests. L'epicentre, situat en la superfície, és el punt on l'energia es manifesta amb més intensitat, mentre que l'hipocentre és el punt d'origen del sisme a l'interior del terreny.

Magnitud i Intensitat dels Terratrèmols

Els dos factors principals que determinen la severitat d'un terratrèmol són la magnitud i la intensitat. La magnitud mesura la quantitat total d'energia alliberada, utilitzant l'escala de Richter, on cada grau implica 10 vegades més energia que el grau anterior. La intensitat, mesurada amb l'escala de Mercalli, avalua els efectes del sisme sobre el terreny i les construccions, tenint en compte diversos factors com la distància a l'epicentre, la profunditat de l'hipocentre, el tipus de roques i el tipus de construccions.

Entradas relacionadas: