Geografia Mundial: Paisatges i Relleus

Clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,61 KB

El Paisatge d'Àfrica

L'Àfrica és el tercer continent més extens del planeta. En el relleu africà alternen:

  • Altiplans, com el Sàhara o el Kalahari.
  • Sistemes muntanyosos, com l'Atles.
  • Grans depressions, com la del riu Congo.

Madagascar és l'illa més gran del continent.

Els rius africans són llargs i cabalosos, com el Nil i el Congo. Els rius del vessant mediterrani, contràriament, són curts i poc cabalosos, tret del Nil. A l'interior de l'Àfrica hi ha grans llacs, com el Victòria.

L'equador divideix el continent africà en dues parts gairebé simètriques pel que fa al clima i el paisatge. A l'Àfrica hi ha una gran varietat de climes —equatorial, tropical, desèrtic, mediterrani, oceànic i d'alta muntanya— i de paisatges —selva, sabana i desert.

El Paisatge d'Àsia

Àsia és el continent més extens del planeta. Al continent asiàtic trobem:

  • Sistemes muntanyosos alts, com l'Himàlaia.
  • Altiplans elevats, com el del Tibet.
  • Grans depressions, ocupades per mars com el Mort, el Caspi i l'Aral.

A la costa sobresurten diverses penínsules força extenses, com la d'Anatòlia o la d'Aràbia, i golfs amplis, com el Pèrsic. Les illes estan agrupades en diferents arxipèlags, com el del Japó o les Filipines.

Els rius asiàtics són llargs i de cabal variable; l'Huang He, el Iang-Tsé, l'Obi i el Ganges en són els principals. Entre els llacs destaquen el Baikal, que és el més profund del planeta, i el Caspi.

A l'Àsia hi ha una àmplia varietat de climes: polar i d'alta muntanya, temperats de tipus continental i càlids al sud del continent.

El Paisatge d'Oceania

Oceania és un continent format per milers d'illes, quatre de les quals són de grans dimensions: Austràlia (la més extensa de la Terra), Nova Guinea i les dues illes que conformen Nova Zelanda. La resta d'illes estan agrupades en tres grans conjunts: Micronèsia, Melanèsia i Polinèsia.

A Austràlia alternen grans planes litorals, altiplans de poca altitud i un únic sistema muntanyós, la Gran Serralada Divisòria. És l'única illa del continent que té rius d'una certa entitat, com el Murray. Nova Guinea i les illes de Nova Zelanda presenten un relleu muntanyós. Algunes illes són d'origen volcànic, com Samoa o Hawaii; contràriament, altres són baixes i formen atols d'origen coral·lí. Per la Micronèsia s'estén la fossa de les Mariannes.

A la major part del continent predominen els climes càlids. També hi ha nombroses plantes endèmiques.

El Paisatge d'Amèrica

Amèrica és el segon continent més extens del planeta. Al continent alternen:

  • Grans serralades muntanyoses litorals, com les muntanyes Rocalloses, els Andes o els Apalatxes.
  • Vastes planes centrals, travessades per grans rius.
  • Altiplans elevats, com l'altiplà bolivià.

A la costa es perfilen penínsules, com la del Labrador, la de Florida o la del Yucatán. Entre el mar Carib i el golf de Mèxic hi ha l'arxipèlag de les Antilles. Al nord trobem l'extensa illa de Grenlàndia.

Els rius d'Amèrica varien segons el vessant: a la banda atlàntica hi ha els rius més llargs, a la pacífica trobem els més curts i a l'àrtica els rius es glacen a l'hivern. Els rius principals d'Amèrica són l'Amazones, que és el més cabalós del món, i el Mississipí.

El continent americà abasta de pol a pol, per això presenta tots els tipus de climes —polar, continental, oceànic, equatorial, tropical, desèrtic i de muntanya— i una gran varietat de paisatges —tundra, taigà, boscos d'arbres de fulla caduca, praderies, selva equatorial, bosc tropical i deserts.

L'Antàrtida

L'Antàrtida és el continent que té més altitud mitjana, però una capa de glaçinlandsis— en cobreix perpètuament el relleu.

Damunt d'aquesta capa sobresurten alguns cims, com el mont Vinson. L'Antàrtida té el clima més fred de la Terra. Per evitar el deteriorament d'aquest espai, ric en recursos naturals, es va signar el tractat de Washington.

Entradas relacionadas: